latinica  ћирилица
24/03/2016 |  11:25 | Аутор: РТС

ГМО црви ће помагати у бржем зацјељивању рана

Научници на Универзитету Сјеверна Каролина покушавају да врате терапију третирања рана из 18. вијека.
ГМО црв                                                           (Фото:gizmodo) -
ГМО црв (Фото:gizmodo)

Генетски су модификовали црве да луче људски фактор раста како би убрзали зацјељивање рана док их уједно чисте.

Већ неколико година доктори користе црве, најчешће ларве зелене муве Lucilia sericata у третирању рана. Они једу мртво ткиво без оштећивања здравог, а луче и антимикробска једињења која одржавају рану чистом.

Јефтин и ефективан, али не и брз третман.

Клиничка испитивања показала су да црви не скраћују вријеме зацјељивања. Међутим, нови генетски модификовани могли би то да промијене, наводи се у научном раду објављеном у BMC Microbiology.

Људски фактор раста ББ је сигнални молекул, који када дође у контакт са ћелијама убрзава њихову диобу. Такође се показало да помаже у зарастању рана. Истраживачи су користили инсекте да производе и луче људски фактор раста, али нико није пробао ову технику са црвима.

Научници са Универзитета Сјеверна Каролина узгојили су двије групе црва. Једну која је производила људски фактор раста када би црви били загријани на 37 степени Целзијуса и другу која је лучила фактор раста уколико би њихова исхрана укључивала антибиотик тетрациклин.

Прва група је успјешно лучила фактор раста, али он никада није изашао из њихових тијела. Друга група, међутим, не само да је производила већ и избацивала из себе људски фактор раста.

Сада слиједи фаза тестирања на људима, а истраживачи се надају да ће овако модификовани црви, осим чишћења, допринијети и убрзаном зацјељивању рана.

Ово би посебно могло да помогне са почетним фазама некрозе код гангрене, као и дијабетичарима и другим пацијентима код којих ране тешко зарастају.