latinica  ћирилица
23/03/2016 |  18:09 | Аутор: Независне

Пет разлога због којих је добро да једете бијели пасуљ

Бијели пасуљ један је од најбољих начина да изгубите килограме због тога што садржи висок број влакна која чине да се осјећате дуже вријеме ситим и тако вас држи подаље од непотребног грицкања.
Бијели пасуљ - Фото: илустрација
Бијели пасуљФото: илустрација

Осим што је богат влакнима, бијели пасуљ, такође садржи још хранљивих материја које су корисне за нормално функционисање нашег организма, попут минерала, витамина и протеина.

Ево неколико разлога да чешшће једете бијели пасуљ:

1. Борба против канцера: Пасуљ је богат антиоксидантима који су одлични савезници у борби против рака. Антиоксиданти уништавају слободне радикале чиме неутралишу њихове штетне ефекте.

2. Богат влакнима: Садржи растворљива и нерастворљива влакна, 90 грама скуваног пасуља садржи 45 одсто дневне препоручене дозе влакана. Када једном доспије у ваш дигествни тракт, растворљива влакна везују се за киселину и уклањају је из организма. Ово спрјечава жучну киселину да се реапсорбује у јетри и тако изазове синестезу штетних холестерола. Нерастворљива влакна дјелују превентивно и на појаву затвора.

3. За здраво срце: Бијели пасуљ је богат витамином Б9 – који се такође назива фолна киселина, а која смањује нивое хомоцистеина аминокиселина у крвотоку. У повишеним количинама, хомоцистеин повећава ризик за инфаркт и мождани удар. Налази објављени у издању "Journal of American Medical Association " у октобру 2002, указују на то да ако особе конзумирају 100 одсто дневне вриједности фолне киселине, фактор ризика за срчане нападе опада за 10 до 11 одсто на годишњем нивоу због нижег нивоа хомоцистеина у крвотоку.

Једна шоља или 90 грама порције бијелог пасуља треба да задовољи више од 50 одсто дневне потребе за фолном киселином. Такође, пасуљ има низак проценат масти, па је и због тога одличан у превенцији срчаних обољења.

4. Побољшава когнитивне способности: Бијели пасуљ богат је витамином Б1 или тиамином, који је неопходан за формирање и рад можданих ћелија. Тиамин је кључна компонента у синтези ацетилхолина, што утиче добро на памћење. Када се једе свакодневно, једна шоља (90г) бијелог пасуља може побољшати и одржати когнитивне функције.

5. Избацује сулфите: Пасуљ садрже молибден, материју која је кључни саставни део ензима познатог као сулфит оксидаза. Овај ензим детоксикује сулфите који се обично налазе у храни попут куповних салата. Ако сте осјетљиви на сулфите, може доћи до главобоља, убрзаног рада срца или дезоријентације.