latinica  ћирилица
23/03/2016 |  08:08 ⇒ 08:44 | Аутор: СРНА

Црна Гора: Три пацијента преминула од свињског грипа

У Црној Гори су регистрована три смртна случаја изазвана свињским грипом у овој сезони, речено је у Центру за контролу и превенцију болести Института за јавно здравље у Подгорици.
Грип Х1Н1 - Фото: REUTERS
Грип Х1Н1Фото: REUTERS

У Црној Гори је током протекле недјеље још једно лице преминуло од свињског грипа, а ријеч је о седамдесетпетогодишњој пацијенткињи, која је лијечена у Клиничком центру Црне Горе у Подгорици.

"Ријеч је о особи код које је усљед хроничног обољења постојао повећан ризик од развоја компликација грипа. Она није била вакцинисана против грипа", истакли су у Институту.

Како су саопштили, у односу на претходну седмицу биљежи се приближно исти број регистрованих случајева обољења сличних грипу, а регистровано је 185 обољелих лица.

С циљем спречавања ширења болести на здрава лица, упозоравају у овој здравственој институцији, потребно је придржавати се општих превентивних мјера.

"Обољела особа не треба да иде на посао, а дијете у школу или вртић, већ треба да остане код куће до престанка симптома. Приликом кијања и кашљања потребно је прекрити уста и нос папирном марамицом. Треба одржавати хигијену руку хигијенски исправном водом и сапуном, посебно послије кашљања и кијања. У случају развоја теже клиничке слике, јавити се љекару", истичу у Институту за јавно здравље.