latinica  ћирилица
20/03/2016 |  12:38 | Аутор: Агенције

Ум је могуће преусмјерити на срећне мисли

Да ли сте се икада осјећали толико тужно, љуто или анксиозно да сте једноставно пожељели да побјегнете од себе или да у руци имате чаробни штапић који ће да одагна лоше мисли?
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Иако су лоше мисли понекад дио већег проблема попут депресије, сви с времена на вријеме имамо туробне мисли од којих у том тренутку не видимо бијег. Ипак, поједини љекари сматрају да здрави људи могу самосталним путем да "преобрате" размишљање користећи један једноставан трик.

Амит Суд, љекар и професор медицине у америчкој медицинској клиници и школи Мејо, тврди да здрави људи у својим умовима имају "прекидач" који је лако наћи и истренирати тако да буде доступан у свако доба дана.

Он је двије деценије проучавао на хиљаде пацијената који су имали проблема са расположењем, а разговарао је и са стотинама научника и прочитао на стотине анализа, истраживања и књига везаних за тугу, анксиозност и стресне мисли. Закључај је био један – људски мозак се континуирано пребацује између два стања.

Прво стање је стандардно стање у којем су наше мисли слободне и невезане за тренутно окружење, а друго стање је фокусирано стање у којем је наш ум концентрисан на тренутно окружење или на наш тренутни посао.

Укратко, наш мозак ради у "стандардном стању" 50 одсто или више од 50 одсто будног времена и врло је користан када је у питању креативност или повезивање дешавања. С друге стране, поједини људи у овом стању проводе превише времена, што узрокује настанак лоших мисли.

Настаје опсесивно размишљање о шта-би-било-кад-би-било сценаријима, као и томе шта људи "заиста" мисле о нама. Ова и сродна размишљања временом узрокују стрес, анксиозност и мањак среће.

С обзиром на то да се фокусирањем на конкретан посао, хоби, тему, филм или књигу провјерено рјешавамо мисли које нас брину и преокупирају, Суд предлаже да истренирамо укључење фокусираног стања да бисмо могли да га активирамо по потреби, тј. кад год се појаве негативне мисли.