latinica  ћирилица
19/03/2016 |  21:44 ⇒ 21:44 | Аутор: Дојче веле

Тајну о 15 млрд марака чувао бункер, гдје су данас?

Петанест милијарди њемачких марака је током Хладног рата чувано у тајном бункеру Бундесбанке.
Њемачка Бундесбанка (Фото: www.telegraph.co.uk) -
Њемачка Бундесбанка (Фото: www.telegraph.co.uk)

У то вријеме, наводно, ни комшије нису знале да он постоји. Сада је то приватни музеј и од 18.марта 2016. отворен је за публику.

Тајно подземље

Када је Хладни рат у раним 60-им био на врхунцу, Бундесбанка је изградила систем бункера са трезорима, како би сачувала валуту за црне дане. Пројекат је био тајан. Испод плаца од 9000 квадратних метара у стамбеном блоку у долини ријеке Мозел, изграђено је 1500 квадратних метара бункера, са ходницима дужине 300 метара. Потрошено је 3000 кубних метара бетона.

Реда мора бити

Бивша кућа једног љекара на огромном плацу, претворена је у центар за обуку радника Бундесбанке. Само шеф тајног центра за обуку је знао шта се налази у подруму куће. Соба на слици се налази у бункеру и у случају нуклеарног напада на оближњу нуклеарну базу Бихел, служила би као канцеларија.

Страх од контаминације

Са заштитним одјелима и гас маскама “посада“ бункера је требало да се заштити од радиоактивних падавина и других опасности. Поред тога, постоји простор за деконтаминацију водом и уређај за мјерење евентуалне нуклеарне контаминације.

Смјештај за 175 мушкараца

Бункер није био само тајно скровиште за њемачке марке и њене чуваре. У случају атомског напада, пружио би заштиту за 175 људи, прецизније- мушкараца. Санитарни чворови указују на то да жене нису биле предвиђене. Залиха је било за период од двије недјеље.

Контакт са спољним свијетом

Одавде би посада бункера могла да има контакт са спољним свијетом. Ту су четири телефонске и двије телеграфске линије. Није било никаквог “црвеног телефона“ мада су о томе испредане легенде.

Врата ка милијардама

Трезор – најважнији део бункера, налази се иза челичних врата. Оно мало кључева за њих, нису били чувани у бункеру. Само ревизори Бундесбанке су их имали и знали комбинације бројева. Ипак, врата редовно отворена како би се новац пребројао. Наводно, током четврт века није нестало ни једна новчаница.

15 милијарди њемачких марака у резерви

Новац је требало да послужи у случају да стране силе покушају да дестабилизују немачку марку огромним количинама фалсификованог новца. До тога никада није дошло. 1988, тј пре краја Хладног рата, тај страх је очигледно нестао и новац је уништен, а да никада не постао законско средство плаћања. Само неколико новчаница још увек постоји - као историјски документ.

Споменик као приватни музеј

Документациони центар су створили Петра и Манфред Ројтер. Брачни пар заправо има аутобуску компанију у суседном граду, а 2014. су купили бункер и плац на којем се налази. У бившем центру за обуку, желе ускоро да отворе хотел.

Нова туристичка атракција у Кохему

У међувремену, бункер је под заштитом државе, попут многих зграда у туристичком граду Кохем на Мозелу (Cochem an der Mose): нео-готички царски дворац, средњевијековно срце града и наравно чувено вино. “Документациони центар“ је само још једна атракција.