latinica  ћирилица
17/03/2016 |  19:36 | Аутор: Вечерње новости

Дијабетес у трудноћи

Шећерна болест мора да се држи под контролом да би се спријечиле посљедице по мајку и плод...

Жеља за потомством код многих жена толико је јака, па и када нису доброг здравља, свјесно улазе у ризичну трудноћу. Спремне су на бројне жртве како би се оствариле као мајке. Не одустају ни због озбиљних болести, које су хроничне или се јављају током гравидитета, а дијабетес је једна од њих. Ако се не контролише у трудноћи, може да доведе до озбиљних проблема код мајке и бебе.

"Дијабетес или шећерна болест је хронични поремећај метаболизма глукозе, који доводи до поремећаја метаболизма масти и протеина. Узрок је генетски фактор, разни штетни чиниоци, лоши услови живота, а посљедица је апсолутан или релативан недостатак инсулина. Ако се не лијечи, прогресивно оштећује крвне судове, долази до поремећаја рада бубрега, срца, очију, нерава Труднице могу да имају два облика дијабетеса, хронични са којима улазе у трудноћу и гестацијски који се јавља као посљедица гравидитета и траје колико и друго стање. Труднички дијабетес је посљедица хормонског дисбаланса и нестаје чим се хормони врате на нормалан ниво. Зато је важно да се болест на вријеме открије и примјени одговарајућа терапија. Лијек избора у трудноћи је инсулин, подијељен у више доза. Орални антидијабетици су контраиндиковани, могу да доведу до аномалија код плода. Ипак, без обзира на позитиван исход лијечења трудничког дијабетеса, ове жене у каснијем добу чешће обољевају од дијабетеса типа два", објашњава специјалиста гинекологије и акушерства др Александар Ћетковић, из Института за онкологију и радиологију Србије.

* Колико је ризична трудноћа код жена које имају дијабетес?

- Дијабетес прије трудноће, прегестацијски, има 0,2 до 0,3 процената трудница. Може да узрокује компликације код мајке и плода, али то зависи од тежине и дужине болести, као и успјеха терапије у постизању нормалних вриједности гликемије пре и током трудноће. Врло је важно да у периоду зачећа гликемија буде добра, да не би дошло до нежељеног исхода трудноће. Од кључне је важности и програм планирање зачећа, који подразумијева да је партнер спреман да води рачуна о болести партнерке.

* Како се нормализује гликемија?

- Суштина је да се приликом зачећа постигне идеалан ниво шећера, односно најближи идеалном, уз примјену инсулинске пумпе, која се не користи само за вријеме трудноће већ и када се заврши. Примјена инсулинских пумпи омогућава да се шећер креће у жељеном нивоу, тако да се негативне посљедице смањују на ниво здравих трудница, мајка и плод су сигурнији. На овај начин могу да се контролишу и компликације до којих доводи дијабетес, прије свега болести срца и крвних судова, бубрега, ретине ока. Појава еклампсије је такође озбиљан проблем у трудноћи, у питању је повишен крвни притисак који може да узрокује крварење и губитак плода.

* Које жене су у ризичној групи за појаву трудничког дијабетеса?

- Чешће се јавља код старијих трудница, које имају више од 40 година, као и гојазних, али и оних које су у претходним трудноћама родиле бебе теже од четири килограма. Ту су и особе које у ужој фамилији имају дијабетичаре, затим жене које су имале више спонтаних побачаја, пријевремени порођај или мртворођени плод. У лабораторијским анализама би требало бити опрезан, јер се јавља гликозурија, шећер у мокраћи, или се ултразвучним прегледом установи да је плод већи него што би требало у тој фази трудноће. Велика постељица и повећана количина плодове воде су такође знаци упозорења. И код вишеструких трудноћа постоји ризик од гестацијског дијабетеса.

* Како се лијече труднице када се дијабетес потврди?

- Трудноћа са дијабетесом је трудноћа високог ризика и захтијева интензиван љекарски надзор. Он се спроводи у болничким условима, што подразумијева хоспитализацију једном мјесечно, када се раде рутински и високоспецијализовани лабораторијски и ултразвучни прегледи. Осим крвне слике, провјерава се функција бубрега, вриједност нивоа шећера на празан желудац и два сата послије узимања хране. Ради се уринокултура због могућих инфекција уринарног тракта. Обавезни су прегледи очног дна. Наравно, прати се развој и изглед плода, да не би дошло до нежељене аномалије на срцу или другом органу.


* Које су могуће компликације?

- Ако дијабетес траје дуже, компликације су бројне, озбиљне и чешће, посебно код трудница које су шећерну болест имале и раније. Код њих може да се јави оштећење вида, погоршање бубрежне функције, док се хипертензија јавља четири пута чешће него код здравих трудница. Одим тога, ту су и инфекције уринарног система, повећање количине плодове воде, спонтани побачај, превремени порођај. Што се тиче плода, могу да се јаве урођене аномалије, нарочито срчане, као и поремећај раста, недовољна зрелост плућа. Дјеца чије су мајке у трудноћу ушле са дијабетесом, чешће обољевају него дјеца здравих мајки.

ТЕСТИРАЊЕ ИЗМЕЂУ 24 И 28 НЕДЈЕЉЕ

Да би се одагнала и најмања сумња на дијабетес, важно је да се ризичне групе трудница благовремено подвргну тестирању оптерећења шећером. То се обично ради између 24 и 28 недјеље трудноће, такозваним оралним тестом оптерећења глукозом (ОГТТ) у амбулантним условима. На основу резултата се процјењује да ли трудница има дијабетес или не, па сходно томе предузимају даљи кораци.

ПОСЕБНА ИСХРАНА

Труднице са дијабетесом морају да забораве на слаткише. Исхрана мора да буде богата сложеним угљеним хидратима, биљним влакнима, минералима и засићеним масним киселинама. Важно је да једе на три до четири сата мање оброке, јер тако инсулин дјелује постепено. Чешћи оброци смањују и нападе глади.

У случају јутарње мучнине, будућа мајка би требало прије устајања из кревета да поједе један до два сува кекса или малу кифлу. Ако узима инсулин намирнице, нека буду са високим садржајем биљних влакана као што је интегрални хљеб, житне пахуљице, интегрално поврће. Требало би да једе намирнице са ниским садржајем масти и шећера попут поврћа, мање масног меса, јаја, рибе... Храна се термички обрађује што краће, да би се сачували витамини. Пожељно је да буде кувана, а не пржена. Осам чаша течности је дневни минимум за организам.