latinica  ћирилица
15/03/2016 |  19:04 ⇒ 19:13 | Аутор: sputniknews.com

Револуција у медицини: Трансплантација од било ког донора

Док очајнички чекају пресађивање органа, многи пацијенти никада неће дочекати операцију зато што нема донора. Сада су, у великој студији коју су урадили амерички научници, а коју стручњаци већ називају револуционарном, стручњаци пронашли начин за пресађивање органа.
 - Фото: СРНА
Фото: СРНА

У студији која је објављена у медицинском часопису "Њу ингланд џорнал ов медисин", љекари су пронашли начин да успјешно измијене имуни систем пацијената како би могли да прихвате и бубреге некомпатибилних донора. Значајан број пацијената који су подвргнути овој процедури живјело је осам година дуже од оних који су остали на листама чекања или су им пресађени бубрези покојних донора.

Метод познат као десензитизација има потенцијал да спасе многе животе, каже др Џефри Бернс, специјалиста за пресађивање бубрега и предсједник Националне фондације за бубреге.

Ова процедура би могла да скрати листе чекања на трансплантације за хиљаде људи, а за друге, попут Клинта Смита, адвоката из Њу Орлеанса, значи велику промјену у односу на то да је морао да иде на свакодневну дијализу. Смит каже да му је десензитизација промијенила живот, пише "Њујорк тајмс".

Истраживачи процјењују да око половине од 100.000 људи који се налазе на листама чекања за трансплантацију бубрега имају антитијела која ће напасти пресађене органе, а око 20 одсто су толико осјетљиви да је проналажење компатибилних органа готово немогуће. Поред тога, каже др Дори Сегев, главни аутор студије, одређени број људи одустаје од трансплантације након што сазна да ће антитијела одбацити било који пресађени орган. Умјесто тога, они се мире са тешким поступком дијализе.

Смањивање осјетљивости најприје укључује филтрирање антитијела из крви пацијента. Пацијенту се потом даје инфузија других антитијела како би се обезбиједила заштита док имуни систем не регенерише своја антитијела. Из неког разлога, а још увијек се не зна због чега, мање су шансе да нова антитијела нападну пресађени орган, каже Сегев. Уколико и регенерисана антитијела нападну орган, пацијент се третира лијековима који уништавају сва бијела крвна зрнца која би могла да произведу антитијела која би напала пресађени бубрег.

Стручњаци кажу да би процедура десензитизације могла да се користи и код пресађивања јетре и плућа. Јетра је мање осјетљива на антитијела, тако да је и потреба за десензитизацијом мања, али свакако постоји могућност да имуни систем одбије орган, каже Сегев. Са плућима, како је рекао, десенситизација је теоретски могућа.

У новој студији упоређена су 1.025 пацијената из 22 медицинска центра, којима су пресађени бубрези некомпатибилних донора са истим бројем пацијената који су остали на листама чекања или им је пресађен орган компатибилног, али преминулог даваоца.

Након осам година, 76,5 одсто оних којима је пресађен некомпатибилан орган било је још у животу у поређењу са 69,8 одсто оних који су остали на листама чекања или добили бубрег преминулог даваоца и 43,9 одсто оних који су остали на листама чекања, а никада им није трансплантиран бубрег.