latinica  ћирилица
15/03/2016 |  08:26 | Аутор: Блиц

Диносауруси и данас живе и то кроз кокошке (ВИДЕО)

Чилеански научници открили су начин да поврате праисторијске физичке карактеристике диносауруса код данашњих врста.
Еволуција диносауруса у кокошку - Фото: илустрација
Еволуција диносауруса у кокошкуФото: илустрација

До скоро, један од највећих митова у науци је био тај да су сви диносауруси изумрли пре 65 милиона година. Захваљујући новим открићима фосила установљено је да неке од врста диносауруса нису потпуно истребљене, већ су еволуирале у птице које познајемо данас.

У експерименту "обрнуте еволуције" истраживачи су измијенили гене модерних кокошки како би изазвали развој ногу какве су имали диносауруси.

Ти преци птица некада су имали фибулу, дугу спољашњу кост у потколљници, која се у облику цијеви протезала све до чланка. Лисна кост, како се још назива, временом се толико скратила да је постала краћа од тибије (потколљничне кости), па данас више није повезана са чланком.

Ове двије кости се налазе толико близу једна другој, да су поједини истраживачи мислили да је у питању само једна кост. Научници су установили да се у ембрионалној фази код птица развија прво фибула, каква је постојала код диносауруса. Та кост се скраћује у даљим фазама развоја.

Нажалост, "дино-пилићи" нису успјели да се развију до означене фазе, али циљ експеримента није ни био да успије да одгаји одрасле јединке, већ да покуша да одгонетне биолошки процес који се дешавао за вријеме претварања ноге диносауруса у ногу савремених птица.

У експерименту који је извео Хоао Ботељо у лабораторији "Александар Варгас" на Универзитету у Чилеу, ген је измијењен тако да је фибула остала дугачка и повезана са чланком, као што је била код диносауруса.

Овај покушај није био први. Прошле године палеонтолог Џек Хорнер је са својим америчким тимом стручњака успио да развије диносаурусову ногу у ембриону пилета.