latinica  ћирилица
14/03/2016 |  07:52 | Аутор: Агенције

Откривен начин како упасти у било чији профил на Facebookу

Кориснике Facebookа често упозоравају да пазе на своје поставке приватности и да буду свјесни да њихов профил може бити рањив за хакерске нападе.
 - Фото: Screenshot
Фото: Screenshot

Један програмер је то недавно доказао када је открио како ући у било који профил.

Ананд Пракаш открио је озбиљну рупу у сигурносном систему за коју је, на сву срећу, јавио Facebookу и зарадио 15 хиљада долара награде, преноси Телеграф.

Грешка је била у Facebookовом систему за обнављање лозинке. Ако заборавите лозинку, Facebook ће од вас тражити да унесете имејл адресу, телефонски број или корисничко име и послаће вам сигурносни код од шест карактера с којим је могуће пријавити се. Наравно, постоји и систем којим се спечава погађање – након неколико погрешних уноса кода, и тада се цио процес закључава.

Међутим, Ананд је открио да бета верзија Facebookове странице, која је доступна свима, омогућава неограничен број покушаја. Помоћу посебног програма успио је да испробава бројне комбинације кодова док га није погодио и добио приступ туђем профилу. Ту је могао да види поруке, повкерљиве информације, па чак и број кредитне картице.

Facebook је у међувремену отклонио грешку, али систем је био рањив чак 72 сата. Ананд тврди да није потребно бити посебно вјешт хакер да би се извело оно што је он успио.