latinica  ћирилица
13/03/2016 |  14:29 | Аутор: Агенције

Ево зашто не треба да игноришете крварење десни

Уколико приликом прања зуба примјећујете крварење десни, требало би што пре да се обратите стоматологу.
Зубар - Фото: илустрација
ЗубарФото: илустрација

Обољење десни, познатије као гингивитис, представља хронично настајање бактерија из плака и може се отклонити једино уз помоћ стоматолога.

КАКО НАСТАЈЕ?

Уколико зубни плак остаје дуже на вашим зубима, јер не одлазите редовно код стоматолога, већи је ризик да ћете се суочити са упалом и отоком унутрашњости усне дупље. Стога је често да прање зуба буде веома иритантно и да дође до крварења.

Већина људи није ни свјесна да има гингивитис, јер не реагују док не осјете бол. Уколико на вријеме не спријечите овај проблем, може доћи до појаве пародонтозе, а на крају постоји опасност од губитка зуба и трајних промјена у костима унутар зуба.

МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОЗБИЉНИЈИХ ОБОЉЕЊА

Према подацима Националног Института за дентална и краниофацијална истраживања, обољења десни могу да доведу до много озбиљнијих здравствених проблема, попут срчаних болести и дијабетеса.

КАКО ДА ОЧУВАТЕ ЗДРАВЉЕ ЗУБА?

Једини начин да избјегнете гингивитис је редовна орална хигијена. Зубе требате да перете најмање два пута дневно уз обавезну употребу зубног конца прије одласка на спавање, како бисте спријечили изградњу зубног плака.

Редовно посјећујте стоматолога, јер ћете тако избјећи и бројна друга зубна обољења попут каријеса и смањити осјетљивост зуба на топло и хладно или приликом жвакања.