latinica  ћирилица
13/03/2016 |  09:14 ⇒ 14:31 | Аутор: Dnevnik.hr

Научници пронашли начин да униште супербактерију

Због њене отпорности на антибиотике досад су је називали супербактеријом. Међутим, МРСА би убудуће могла да буде само обична бактерија.
Бактерије - Фото: илустрација
БактеријеФото: илустрација

МРСА је највећи узрочник инфекција у болницама и други највећи узрочник смрти од бактеријских инфекција у САД. Ова бактерија отпорна је на бета-лактаме, најшири спектар антибиотика у тренутној употреби који укључују метицилин, пеницилин и карбапенем.

Наведени антибиотици уништавају основне компоненте ћелијске мембране бактерије, које се називају пептидогликани. Али, МРСА је безбједна захваљујући молекулу који "упија" антибиотик и спријечава његово дејство.

Тароцин А и тароцин Б

Амерички научник Кристофер Тен и његове колеге из Истраживачке лабораторије "Мерк" у Њу Џерзију пронашли су начин да униште МРСА супербактерије. Они су открили два хемијска једињења која бета-лактамима омогућавају пробијање одбрамбеног система МРСА-е и њену елиминацију.

Једињења, названа тароцин А и тароцин Б, усмерена су на сасвим другачији дио ћелијске мембране бактерије, који се зове теихоична киселина. Та једињења не убијају бактерију сама по себи, али у комбинацији са стандардним антибиотиком ефективно уништавају МРСА, како у оквиру клиничких узорака, тако и у зараженим лабораторијским мишевима. Једињења још нису тестирана на човјеку, преноси "New Scientist".

Ипак, постоји једна мана – уколико би само ова комбинација била коришћена за лијечење пацијената, бактерија би опет могла да постане отпорна и на тај лијек. Да би се предупредио овакав сценарио, Тен је предложио додавање трећег лијека који циља на производњу теихоичне киселине у тијелу МРСА бактерије.

"Сматрамо да дубоким разумијевањем овог механизма омогућавамо откривање слабе тачке бактерије, односно рјешавање проблема њене отпорности", рекао је Дејвид Браун из добротворне организације "Antibiotic Research UK".

Браунова организација тренутно истражује да ли постојећа хемијска једињења могу ефективно да дјелују као разбијачи отпорности на антибиотике код бактерија.

"Биће потребно најмање 20 година да произведемо разуман број нових антибиотика, тако да ћемо током тог периода морати да појачамо дејство постојећих помоћу разбијача отпорности супербактерије, који су нам заправо једина шанса", закључио је Браун.