latinica  ћирилица
13/03/2016 |  09:07 | Аутор: Агенције

Зашто се трзамо прије него што утонемо у сан?

Ушушкали сте се након напорног дана у кревет и почели да тонете у сан... Међутим, одједном се трзате јер имате утисак да сте почели да падате. Шта узрокује ову појаву?
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou) -
Сан (Фото: ilustracija/dynamicyou)

Ово питање једно је од најчешће постављаних на Гуглу, па сви знатижељници овдје могу сазнати одговор.

Необичан нагли покрет везан је за феномен назван хипнагошко стање, који представља транзитивни период између будног стања и сна. У складу са тиме, трзај је назван хипнагошки трзај. Ријеч је о миоклонусу, односно брзим, невољним покретима мишића, пише "Independent".

Док тонете у сан, два различита мождана система доводе своје улоге у равнотежу како бисте прешли у бесвјесно стање.

Један од њих је ретикуларни активирајући систем (РАС). Ова мрежа ћелија налази се испод мождане коре (кортекса) и помаже у одржавању будног стања.

Други је вентролатерално преоптичко језгро, смјештен у доњем дијелу мозга, који контролише сан.

Научници вјерују да се ова два система боре за превласт у току западања у сан. У том тренутку такође опада ниво трансмитера серотонина како би сви главни мишићи у тијелу могли да мирују. Ипак, то не утиче на најмање мишиће, попут оних око очију или у зглобовима, усљед чега цијело тијело може да се тргне, пише "DNews".

Према другим теоријама, у питању је еволуцијски атавизам – ријеч је о систему који је чинио мајмуне безбједним када би на дрвећу утонули у сан.

Према ББЦ-ју, хипнагошки трзаји најчешће се јављају код дјеце, али их доживљава већина људи. Ипак, људи их у најчешће нису свјесни јер су сувише дубоко утонули у сан у тренутку њиховог догађања.

За разлику од брзих покрета очију који се догађају током РЕМ фазе, ова врста трзаја не одражава визије у сну.