latinica  ћирилица
10/03/2016 |  13:27 | Аутор: Вечерње новости

Митови о здравој храни

Сасвим је у реду то што је здрава исхрана све популарнија и што јој се све више окрећемо. Здравље долази изнутра, па уколико сами не пазимо шта једемо нема нам помоћи.
Здрава храна - Фото: илустрација
Здрава хранаФото: илустрација

Ера Интернета и друштвених мрежа нам је много помогла у спознаји сјаних начина да живимо што здравије, као на примјер код проналажења одличних рецепата за спремање здраве хране. Ипак, у неким стварима се претјерује, а ми смо ту да вам укажемо на то којих 7 популарних закона здраве исхране су заправо чиста глупост.

1. Здраве намирнице можете јести у неограниченим количинама

Не треба претјеривати у многим стварима, па тако ни у конзумирању здраве хране. Сигурно смо много опуштенији када грицнемо црну чоколаду са много какаа него млијечну, али далеко од тога да је морамо појести цијелу. Такође, авокадо је свакако веома здрав, али у себи има толико калорија да ћете сигурно набацити који килограм вишка уколико га будете јели у превеликим количинама.

2. Храна за вегетеријанце и вегане је здравија

Далеко од тога да вегетеријанци и вегани не конзумирају здраву храну. Чак иако се не бисте одрекли меса, у њиховим куварима можете пронаћи сјајне и укусне рецепте. Ипак, то што волите месо уопште није лоша ствар. Оно у себи садржи витамине Б групе који су важни са формирање ткива, производњу црвених крвних зрнаца и за нервни систем. Затим, у месу има гвожђа, који помаже при производњи хемоглобина, магнезијума који је одличан за формирање костију и ослобађање енергије из мишића и цинка који помаже да имуни систем правилно функционише. Осим тога, протеини који се налазе у месу сјајни су за мишиће, кожу, крв, хормоне, кости и хрскавицу. Када купујете месо, трудите се да буде од продавца којем вјерујете.

3. Глутен је штетан

Сви који нису интолернатни на глутен немају много разлога да га не конзумирају. Безглутенска исхрана је веома популарна данас, али ни мало није јефтина. На примјер, безглутенско брашно је скоро двадесет пута скупље од пшеничног. Ипак, ако занемаримо новац, а тешко га је данас занемарити, важно је знати и да глутен уопште није штетан. Штавише, безглутенска храна у себи има много мање влакана, витамина и гвожђа него редовна. Истина је да ћете се, на примјер, конзумирањем безглутенског хљеба осјећати мање надуто него када једете редован, али далеко од тога да ћете у супротном наштетити здрављу.

4. Најбоља харана је сирова

Истина је да много намирница, а посебно када је ријеч о поврћу, при кувању или печењу губи своју хранљиву вриједност. Ипак, да ли сте знали да неки антиоксиданси, као што је бета каротен из мркве, ликопен из парадајза и лутеин из спанаћа, управо кувањем постају искористивији. Мрква у сировом стању пружиће нам важан антиоксиданс полифенол, али неће ни приближно толико веома важног антиоксиданса каротена, као што би у куваном стању.

5. Воће и поврће мора бити свјеже

Свакако је укусније појести свјежу воћку него сушену или конзервирану. Такође, сви прије волимо да купимо свјеже поврће на пијаци него смрзнуто у продавници. Треба да знате да суво, смрзнуто или конзервирано воће и поврће није ништа лошије од свјежег. Чак, смрзнуто воће и поврће има много више витамина од одређеног свјежег јер је замрзнуто одмах након брања, док се свјеже превози и по неколико дана.

6. Мала грешна задовољства аутоматски значе нове килограме

Посебно они који су на дијети уколико поклекну и поједу, на примјер, један слаткиш мисле како им се одмах све "залијепило". Ово наравно није тачно. Заправо, да бисте добили само пола килограма потребно је да поједете чак око 3500 калорија. То имајте на уму када поједете колач или чоколадну бананицу и слободно уживајте у њима!


7. Намирнице са натписом "лајт" су бољи избор

Сигурно у продавницама често наилазите на воћне јогурте, маргарине и мајонезе са ознаком "лајт" . Ове верзије вам обећавају да се нећете додатно угојити уколико их конзумирате. Истина је да имају мање масти и да одговарају особама са повишеним холестеролом, али да ли знате да имају више вјештачких заслађивача и адитива него редовне намирнице? На примјер, ако знамо да су управо млијечне масти најважнији нутријенти у млијеку, зашто бисмо пили оно гдје их има веома мало?

* Водите рачуна о ономе што једете и храните се што здравије, али не дозволите да вас савладају митови.