latinica  ћирилица
09/03/2016 |  21:19 | Аутор: Блиц

Фотографија телескопа "Хабл" открива како ће изгледати крај свијета

Чудесна фотографија коју је забиљежио телескоп “Хабл“, а објавила Европска свемирска агенција (ЕСА), приказује умирућу звијезду, чија је маса приближна маси Сунца. Стручњаци кажу да ће за пет милијарди година овако изгледати и Сунце.
Фотографија умируће звијезде (Фото: НАСА) -
Фотографија умируће звијезде (Фото: НАСА)

“Ковитлаци гаса пружају увид у далеку будућност Сунца“, тврди ЕСА.

“За пет милијарди година наша звијезда биће у фази умирања. Очекујемо да ће се понашати на исти начин као што видимо овдје, одбацујући спољашње слојеве како би открила језгро у пламену, које ће се полако претворити у хладан пепео, познат као бијели патуљак.“

“У том тренутку Земље већ одавно неће бити, јер ће током умирања Сунца потпуно изгорјети, али љепота умирања наше звијезде обасјаће цијели универзум“.

Како звијезде старе, слабе и нуклеарне реакције које производе њихов сјај. Због нестабилности генерисања енергије, оне почињу неравномерно да пулсирају, одбацујући спољашње слојеве гаса у свемир како би открила суперврело језгро.

Језгро ослобађа огромну количину ултраљубичасте свјетлости, а то зрачење доводи до усијања гасова, стварујући крхку љепоту маглине.

Овај примјер планетарне маглине добио је име Кохоутек 4-55, по чешком астроному Лубошу Кохоутеку, који ју је и открио. Налази се 4.600 свјетлосних година далеко од Земље, у правцу сазвјежђа Лабуда. Ријеч је о посљедњој “лијепој фотографији“ снимљеној Широкоугаоном планетарном камером 2 (WFPC2) свемирског телескопа “Хабл“. Камера је монтирана 1993. и радила је све до 2009. и током тог периода је снимила мноштво незаборавних фотографија, захваљујући којима је “Хабл“ постао познат широм свијета.

Ова јединствена фотографија је комбинација три слике, од којих је свака снимљена при специфичној таласној дужини како би се изоловало свјетло које потиче од појединачних атома гаса.

Ради лакшег распознавања, различите таласне дужине су означене одређеним бојама. Цревно означава азот, зелено водоник, а плаво кисеоник. Читава секвенца забиљежена је за два сата, 4. маја 2009.