latinica  ћирилица
09/03/2016 |  08:18 | Аутор: Агенције

Стрес уништава мозак

Осим што може да проузрокује хроничну напетост мишића, срчане проблеме и проблеме с плодношћу код мушкараца и жена, научници су у новој студији спроведеној на мишевима открили да хроничан стрес уништава и мозак.
Мозак (Фото: Thinkstock) -
Мозак (Фото: Thinkstock)

Као посљедицу може имати губитак памћења и развој депресије, наводи се у закључцима истраживања објављеним у часопису "Journal of Neuroscience".

Током истраживања научници су у кавез с мишевима повремено стављали много агресивније мишеве, а након шест дана "заједничког суживота", мишеви под стресом нису могли да се сјете локације у лавиринту гдје би могли да побјегну, а коју су налазили без проблема прије него што су свој животни простор дијелили с агресивним мишевима, објаснио је професор неуронауке на Охајо универзитету Џонатан Годбоут, један од аутора студије. Четири недјеље након трауме, мишеви су и даље знали да се најеже у угловима кавеза, а показивали су и знакове депресије.

Стрес је, чини се, био узрок да имунолошки систем код трауматизованих мишева нападне сопствени мозак, што проузрокује упалу. Истраживачи су затим мишевима дали лијек да виде како ће реаговати. Њихово се стање стабилизовало, што је научницима показало да је упала неуролошка посљедица хроничног стреса.