latinica  ћирилица
04/03/2016 |  16:15 ⇒ 20:04 | Аутор: Вечерње новости

Шта пљувачка може да вам каже о вашем здрављу?

Уколико салива постане бијела и љепљива, треба посумњати на инфекцију у усној дупљи.

Пљувачне жљезде дневно излуче од 800 мл до два литра пљувачке или саливе. Иако не обраћамо велику пажњу на течност која се налази у устима, она може да буде веома добар показатељ здравственог стања.

Пљувачка нам је неопходна за варење хране, одржавање влажности, подмазивање и физиолошко чишћење усне дупље, превенцију каријеса зуба, а има и значајну улогу у одржавању физиолошког стања усне шупљине и почетног дијела дигестивног тракта.

Највећи проценат у саставу пљувачке чини вода (98-99 одсто), а остатак су електролити, антибактеријске супстанце водоник-пероксид, имуноглобулин А, разни ензими. Када се у организму дешава неки процес, овај сасатав се мијења, тако да на основу стања пљувачке може лако да се открије на ком мјесту у тијелу је проблем.

Недостатак пљувачке

Сувоћа у устима и мало пљувачке може да настане након узимања неких лијекова, на примјер антидепресива, атропина и слично. Овај проблем може да се јави и након радиотерапије, због аутоимуне болести пљувачних жљезда (Сјогренов синдром), и урођеног недостатка пљувачних жљезда.

Недостатак пљувачке чешће имају старије особе, које због здравствених тегоба морају да узимају више лијекова. Препоручује се узимање довољно течности, као и конзумација цитруса који побољшавају лучење пљувачке. Неопходно је да се води више рачуна о хигијени уста и на тај начин на вријеме заштите зуби од каријеса. Стручњаци савјетују да се зубни конац и пасте које садрже флуорид користе намање два пута дневно.

Прекомјерно лучење пљувачке

Чест проблем у трудноћи због хормонских промјена, или као нуспојава мучнине и надражаја на повраћање. Срећом, прекомјерно лучење пљувачке у овом случају не оставља посљедице по здравље. Најбоље је да се у тим ситуацијама узме жвака или бомбона. Други разлози због којих некада постоји вишак пљувачке могу да буду: узимање одређених лијекова, пропратни симптом неких обољења, а некада се ствара нормална количина пљувачке, али долази да неконтролисаног цурења из уста, што може да буде случај, код неких психијатријских болести.

Бијела и љепљива пљувачка

Уколико пљувачка постане бијела и љепљива, треба посумњати на инфекцију у усној дупљи. Узрок може да буде гљивица кандида албиканс, али и ако је у устима дуго било суво. Ово се често дешава када се дише на уста, умјесто на нос.

Горка или кисела пљувачка

Непријатан осјећај горчине или претеране киселости у устимна обично указује на гастроезофагеални рефлукс, односно враћање желудачног садржаја и сокова из желуца у једњак. Као резултат јавља се непријатан кисео укус у устима и грлу, често удружен са жгаравицом. Може да се јави и задах као и мучнина у желуцу.