latinica  ћирилица
04/03/2016 |  10:41 | Аутор: СРНА

Пронађена "Ахилова пета" болести рака

Британски научници тврде да су пронашли "Ахилову пету" болести рака, чиме се отварају могућности за револуционарне видове лијечења, па чак и изљечења.
Илустрација (Фото: Thinkstock) -
Илустрација (Фото: Thinkstock)

У будућности, пацијентима би могла бити дата одређена терапија по мјери којом би се пронашла и уништила свака ћелија рака, било гдје у тијелу.

Први третмани и лијечења могли би да услиједе у наредне двије године.

Лијечење би обухватило све пацијенте, од оних код којих је болест у раној фази до случајева гдје је болест узела маха.

Портпарол британског Центра за истраживање болести рака рекао је да се ради о револуционалном третману лијечења рака.

Процедура се почиње узимањем узорка тумора и идентификовањем ДНК. Након тога научници идентификују мутације које су заједничке за све ћелије рака. Они затим траже бијела крва зрнца, која се боре против болести у тумору, а које савршено одговарају мутацијама.

Те ћелије се уклањају из тијела и "узгајају" у лабараторијским условима док их не буде више милиона. Ћелије се након тога убризгавају назад у тијело, гдје "лове" и уништавају ћелије рака.

Од болести рака сваке године у свијету умре више милиона људи без обзира на то што је медицина узнапредовала, а чак и неки "чудесни лијекови" продужавају живот за само неколико седмица.

Иако мислимо да је тумор група идентичних ћелија, он се временом развија и мутира.

Постојећи лијекови фокусирају се на један тип ћелија и ако се рак превише мијења, лијекови више не функционишу.

Чак и када је лијек уништио канцер, неке ћелије које су прошле снажне мутације још "вребају" и могу да врате болест.

Међутим, неке тешке мутације утврђене су у свакој ћелији рака и тумора, а истраживачи са Лондонског Универзитета /УЦЛ/ нашли су начин да их идентификују.

Друга опција је да се на основу информација о мутацијама направи вакцина, која ће да "каже" имунолошком систему да се бори против рака.

Вјерује се да ће нови вид лијечења бити посебно погодан за лица обољела од рака плућа и коже, али користи ће имати и пацијенти са раком дојке или простате.