latinica  ћирилица
03/03/2016 |  15:50 ⇒ 15:56 | Аутор: Б92

Змијски отров лијек за Алцхајмера?

Змијски отров помаже у разградњи амилоидног плака у мозгу који је синоним за Алцхајмерову болест, открили су научници са Универзитета "Монаш" у Мелбурну.
Илустрација - Фото: илустрација
ИлустрацијаФото: илустрација

Наиме, молекули из змијског отрова активирају ензиме у мозгу који подстичу његово ослобађање од токсичних протеина.

Ово откриће могло би да доведе до настанка нових терапија које ће спријечити напредовање болести још док се налази у почетној фази, пише "Medical Express".

Токсични протеин амилоид бета, за који се вјерује да узрокује настанак Алцхајмерове болести, код здравих људи се разграђује одмах, приликом формирања. Међутим, код обољелих пацијената, активност ензима који раграђују амилоидне протеине је ометена. Токсични протеин се временом таложи у наслаге (плак).

Фармацеутске индустрије су до сада покушавале да произведу лијек који ће подстаћи ензиме на дјеловање, али недавно откриће одвело је истраживање на сасвим супротну страну – ка директној елиминацији плака.

Научници су у лабораторијским условима успјели да произведу синтетичку верзију молекула у змијском отрову који разграђује амијелоидне наслаге и спровели тестирања на пацијентима. Резултати су показали да синтетички молекули имају исто дејство као природни молекули из змијског отрова.

Истраживање је објављено у магазину "Nature Scientific Reports".