latinica  ћирилица
02/03/2016 |  16:21 | Аутор: Вечерње новости

Мање килограма квалитетнији сан

Ако желите да имате здрав и миран сан, смањите тјелесну тежину. Уколико бисте се ослободили вишка килограма, могли бисте квалитетније да спавате..
Спавање - Фото: архив
СпавањеФото: архив

Гојазни сте, муче вас кошмарни снови и несаница? Ако желите да имате здрав и миран сан, смањите тјелесну тежину!

Уколико бисте се ослободили вишка килограма, могли бисте квалитетније да спавате - показала је студија презентована Америчкој здравственој асоцијацији, а спроведена на Универзитету Пенсилванија.

Истраживачи су закључили да губитак тјелесне тежине у значајној мјери утиче на сан, без обзира на то да ли је до мршављења дошло дијетом или вјежбањем. Проблем су правиле масне наслаге, па је било важно да се оне уклоне.

У експеримент је укључено 77 пацијената који су праћени пола године. Сви учесници су били гојазни или мало изнад пожељне тјелесне тежине, сви су патили од несанице, немирног сна или кошмара. У првој групи су били они који су подвргнути и промјени режима исхране и вјежбању, док су у другој добровољци стављени само на дијету.

Испитаници су послије шест месеци, без обзира на то у ком "табору" су били, изгубили око 17 килограма, што се значајно одразило на побољшање квалитета сна. Несаница је потпуно нестала, а бурни снови су постали ријеткост.