latinica  ћирилица
02/03/2016 |  14:37 ⇒ 14:49 | Аутор: Агенције

Идентификован ген због којег сиједи коса!

Научници можда не могу да оцијене да ли због сиједе косе особе дјелују префињено или једноставно старо, али су по први пут идентификовали ген који стоји иза сиједих.
Сиједа коса (Shutterstock) - Фото: илустрација
Сиједа коса (Shutterstock)Фото: илустрација

Истраживачи су анализом ДНК више од 6.300 људи из пет земаља латинске Америке успјели да укажу на ген који утиче на вјероватноћу да особа осиједи.
Ген назван IRF4 укључен је у регулацију меланина, пигмента који је одговоран за боју косе, као и боју коже и очију. Особе са одређеном верзијом овог гена имају предиспозиције за сиједу косу, према генетичару Андресу Руиз-Линаресу са Универзитета у Лондону, који је и један од истраживача у овој студији објављеној у часопису Nature Communications.

Научници истичу да коса не сиједи искључиво због генетике већ и због других фактора у комбинацији, као што су стрес или доживљавање трауматских догађаја.

„Ово је заиста прва студија о генетици сиједе косе код људи“, навео је статистички генетичар Каустуб Адхикари са Универзитета у Лондону.

Људи троше много времена и новца фарбајући сиједе како би повратили природну боју косе, док научници наглашавају да идентификација овог гена може понудити пут за развој третмана који би могао да спријечи или обрне процес сиједења.

„Лијек, који би утицао на смјер меланина у фоликули длаке када се фоликула развија, интерно може смањити потребе за примјеном спољних боја за косу. То је свакако истраживање коме се вриједи посветити“, рекао је Каустуб.

Научници су комбиновали генетске информације мушкараца и жена из Бразила, Колумбије, Чилеа, Мексика и Перуа са комбинацијом европског, америчког и афричког поријекла. Ген због којег људи имају предиспозицију да осиједе је у суштини виђен само код особа европског поријекла.

„Ово би у извесној мјери могло да објасни зашто је сиједа коса чешћи феномен код Европљана него код других популација“, истакао је Руиз-Линарес.