latinica  ћирилица
02/03/2016 |  11:39 ⇒ 11:56 | Аутор: СРНА

Аргентина- Пронађено највеће налазиште фосила из доба јуре

У Аргентини је откривена највећа и најразноврснија свјетска колекција фосилних остатака из добе јуре на површини од 60.000 квадратних километара.
Налазиште фосила  (Фото: Илустрација) -
Налазиште фосила (Фото: Илустрација)

На локацији су пронађени фосилни остаци биљака и животиња стари између 140 и 160 милиона година, а фосили су пронађени захваљујући ерозији земљишта, пише "Дејли мејл".

Међу фосилним остацима пронађени су и мекушци, што је веома ријетко на оваквим локацијама.

Локација се налази у Патагонији и обухвата површину од 60.000 квадратних километара.

"Ниједно друго мјесто на свијету не садржи оволико различитих фосила из доба јуре", рекао је Хуан Гарсија Масини, геолог из Регионалног центра за научна истраживања.

Масини је један од аутора рада у коме се најављује откриће локације у листу "Амехинијана".

Он је рекао да пронађени фосили дају фантастичан увид у то како је свијет изгледао у то вријеме.

На овој локацији фосили су одлично сачувани, па је пронађена и гранчица четинара у лидијском камену. Пронађени су, такође, остаци цијанобактерија или зелених бактерија. Гљивице су пронађене на зрнцу полена четинара.

Масини је рекао да је ова локација специфична јер су сачувани и тврди организми и мекушци у оригиналном контексту, за разлику од већине познатих фосилних депозита.

Он је додао да је одлучујући фактор очувања био ниво воде. У то вријеме постојали су гејзири који су формирали плитке базене са водом као и мочваре и баре гдје су живјеле различите групе биљака, животиња и микроскопских организама.

"Вода се, у снажној концентрацији са минералима због почетних високих температура, временом наталожила над тијелима, односно остацима заједно са својим супстратима", рекао је Масини.

Доба јуре је претходило добу креде, између 199,6 и 145,5 милиона година.