latinica  ћирилица
29/02/2016 |  16:40 ⇒ 16:56 | Аутор: Вечерње новости

На данашњи дан дјевојке могу да запросе мушкарце

Ако желите да запросите вољеног мушкарца, али се плашите како ће реаговати, јер обичаји налажу да жена треба да буде запрошена, не обрнуто - учините то 29. фебруара!
Прошња (Фото: Shutterstock) -
Прошња (Фото: Shutterstock)

Уколико сада пропустите прилику, мораћете да чекате нову преступну годину, јер само тада фебруар има 29 дана. Наиме, још од петог вијека се овај риједак датум слави као дан када припаднице љепшег пола имају право да затраже руку оног кога воле.

Легенда каже да се за то изборила Света Бриџит из Ирске, када се мужу Патрику пожалила како даме предуго чекају да буду запрошене, па јој је он удовољио тако што им је отворио могућност да сваке четврте године направе први корак.

Шкотска краљица Маргарет је 1288. године то подвела под закон, а он је уједно укључио и казну за момке који одбију брачну понуду. Због изговореног "не", мушкарци су морали да плате пољупцем, свиленом хаљином или рукавицама. У Америци се од 1930. до 1978. године тиме бавила јунакиња стрипа Ли'л Абнер, док је тражила начин како да наведе фрајере да јој ставе вјеренички прстен на руку.

Има и оних који вјерују да је 29. фебруар погубан по брачну срећу, па избјегавају да се вјенчају не само тог дана, већ цијеле преступне године. Грци су, на примјер, веома сујеверни по том питању, а многи народи сматрају да у овој години не треба склапати важне послове нити куповати некретнине.

Зато су они, који су на свијет дошли тог датума, рођењем обезбиједили статус - посебни, другачији од осталих. То што су рођени 29. фебруара, значи да ће рођендан славити сваке четврте године, па гледано из тог угла остају вјечно млади. Тако их у жаргону и зову.

По том "рачуну", они у школу полазе са непуне двије године, пунољетни су са четири и по, а када дође вријеме за пензију, још немају ни 15! У дјетињству обично пате, јер само преступне године имају свој дан, а у међувремену могу да дувају свјећице на "позајмљени комшијски" датум, обично 28. фебруара или 1. марта. Међутим, временом схвате да их то чини посебним, а и вјерује се да су људи рођени 29. фебруара изузетно креативни, способни, мултиталентовани и да имају јаку интуицију.

Астролози их сматрају правим срећницима и "клањају" се њиховом снажном "шестом чулу". Занимљиво је да их у Ирској држава награђује са 100 фунти чим се роде, јер је вјероватноћа да се то догоди 1 према 1.000. Подаци кажу да у свијету има 4 милиона људи са тим датумом у личној карти, док је у Гинисовој књизи забиљежено да су у једној ирској породици три генерације рођене баш тада, а у Србији је познат такав случај код оца и сина.

Можда нисте знали да и Супермен слави рођендан 29. фебруара, па се сваке четврте године организује славље у његову част. Да се не би осјећали усамљено, сви људи који дијеле његову судбину могу да се друже и размјењују искуства преко сајта Почасног друштва преступних беба, који их повезује на свјетском нивоу.