latinica  ћирилица
27/02/2016 |  09:03 | Аутор: Агенције

Шта нам мистериозне мађарске мумије могу открити о канцеру? (ВИДЕО)

Мађарска мумија из 18.вијека требало би да докаже да генетске предиспозиције за рак дебелог цријева нису резултат модерног начина живота и исхране, тврде научници.
Мумија - Фото: flickr.com
МумијаФото: flickr.com

Ако њихова теза буде потврђена, то ће дати сасвим другачији угао гледања на дебату о томе колико прерађена храна, неактивност и други фактори утичу на појаву те болести.

Истраживачи су започели студију након што је откривено да су неке од мађарских мумија боловале од туберкулозе.

“Колоректални канцер је међу најопаснијим болестима модерног доба“, каже Рина Розин Арберсфелд са Универзитета у Тел Авиву, која је учествовала у истраживању објављеном у стручном часопису "Plos One".

“Жељели смо да откријемо да ли су људи у прошлости носили АПЦ мутацију, колико је била присутна и да ли је ријеч о истој мутацији какву познајемо данас. Другим ријечима, жељели смо да сазнамо да ли је повећање броја обољелих од рака дебелог цријева посљедица промјене начина живота човјека.“

Мутација АПЦ гена је врло учестала појава и повезана је са развојем колоректалног карцинома.

“Према досадашњим сазнањима, генетска карактеризација мутације повезане са колоректалним канцером код древних остатака тијела још није описана у стручној литератури“, стоји у истраживању.

Истраживање је показало да је генетска предиспозиција за канцер постојала и у преиндустријској ери.

“Гојазност, физичка неактивност и исхрана богата црвеним и прерађеним месом, повећана конзумација алкохола и пушење на дуге стазе представљају специфичне факторе ризика за колоректални канцер. Међутим, они су били мање учестали, или чак непостојећи у преиндустријској Мађарској 18.вијека. За сада смо пронашли само једну мутацију повезану с канцером код мађарских мумија, па нам је потребно много више доказа како бисмо дошли до значајнијих закључака“, каже Розин Арберсфелд.