latinica  ћирилица
25/02/2016 |  20:23 | Аутор: novosti.rs

Грешке послије тренинга

Према мишљењу фитнес инструктора, ово су најгоре ствари које можете да урадите и нипошто се не препоручују.
Вјежбање - Фото: flickr.com
ВјежбањеФото: flickr.com

Чињеница да сте натерали себе да вјежбате није довољна. Тренинг је само пола посла до добре форме и веома је важно шта радите након њега. Према мишљењу фитнес инструктора, ово су најгоре ствари које можете да урадите и нипошто се не препоручују.

Прескачете истезање - Ма колико вам је то досадно, истезање је неопходан дио тренинга. Помоћи ће да се брже опоравите, а убрзава и процес раста мишића.

Не једете - Након озбиљног тренинга, тијело вапи за хранљивим састојцима, поготово амино киселинама и угљеним хидратима. Важно је да нахраните исцрпљени нервни систем и опоравите оштећене мишићне ћелије, зато приуштите себи квалитетан оброк након вежбања. Не чекајте дуже од 15, 20 минута и избјегавајте масну храну која се споро вари.

Настављате да трчите - Тек сте завршили са дизањем тегова, а већ сте напрасно одлучили да трчите на траци. Размислите још једном. Између дизања тегова и кардио тренинга који укључује трчање и друге аеробне активности, треба да прође макар пет сати. Није страшно ако након дизања тегова кратко и споро џогирате, али ако трчите интензивно, ризикујете да пореметите хормонску равнотежу која може довести до мишићне хипертрофије.

Не одмарате се - Идеално би било да послије вежбања одспавате један сат, али пошто је то често немогуће, одвојите вријеме да се одморите, опустите и без журбе поједете оброк.