latinica  ћирилица
24/02/2016 |  13:12 | Аутор: СРНА

Ласерском техником до Марса за пола сата?

Ситне роботске летјелице могле би да долете до Марса за мање од сат времена, ако се употреби техника ласера која убрзава лет до дијелова брзине свјетлости, наводи амерички истраживач Филип Лубин.
Земља и Марс (Фото: Flicr / Bluedharma / илустрација) -
Земља и Марс (Фото: Flicr / Bluedharma / илустрација)

Концепт познат као "погон усмјерене енергије" значи испаљивање ласера у ситну свемирску летјелицу, што би је убрзало до знатног дјелића брзине свјетлости и потенцијално омогућило муњевит лет на Марс.

Тај пут би, у том случају, трајао само 30 минута, умјесто неколико мјесеци.

Идеју детаљно истражује Филип Лубин, научник који ради на програму Насиних иновативних научних концепата. Он истиче да би нешто теже летјелице путовале незнатно дуже.

"Могли бисмо да пошаљемо роботску летјелицу тежине 100 килограма на Марс и она би тамо стигла за само неколико дана", објашњава Лубин.

Он указује да би та техника могла да пошаље роботизоване летјелице у посјету егзо-планетама удаљеним до 25 свјетлосних година од Земље, а неке од њих могле би бити и настањиве.

"Има пуно потенцијалних `мета` које бисмо могли изабрати, а најближа је `Алфа Кентаури`, која је удаљена мало више од четири свјетлосне године", наводи Лубин.

"Фотонски погон" није нова замисао. У раду насловљеном "План до међузвјезданог лета" Лубин објашњава да би се могао користити "ситан свемирски брод са ласерским једром величине једног метра".

Јак ласер у Земљиној орбити, снаге више десетина гигавата испалио би зрак у једро и лако убрзао свемирски брод у свемирском вакууму у коме нема отпора.

На примјер, ласер снаге 50 до 70 гигавата могао би да убрза ситан свемирски брод са метарским ласерским једром до 26 одсто брзине свјетлости за десет минута.

Тај ситни брод могао би да дође до Марса за 30 минута, могао би да прође поред давно послатог "Војаџера 1" за мање од три дана и да достигне "Алфу Кентаури" за око 15 година, истиче Лубин.