latinica  ћирилица
22/02/2016 |  08:18 | Аутор: Вечерње новости

Дијабетичари изложени већем ризику за развој малигних болести

Дијабетичари су изложени знатно већем ризику од развоја неких малигних болести, прије свега дебелог цријева и ректума, плућа, јетре, гуштераче, ендометријума, дојке и мокраћне бешике.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Само током прошле године у Европи је умрло два милиона људи за које је утврђено да су имали оба обољења - и шећерну болест и рак.

Истражујући шта је заједничко дијабетесу тип два и канцерима, стручњаци су дошли до закључка да их повезују исти фактори ризика. Потенцијална биолошка повезаност ова два обољења, међутим, није у потпуности разјашњена.

- Осим неправилне исхране, стреса, недостатка физичке активности, стручњаци су међу заједничке факторе ризика уврстили и пушење, претјеривање са алкохолом, социјалну изолацију и неке факторе окружења на које, нажалост, не можемо да утичемо, као што је, рецимо, хемијско загађење - каже професор др Предраг Ђорђевић, ендокринолог - дијабетолог - Такође, као заједнички фактори ризика означени су и старење и гојазност.

Превенцијом дијабетеса, значајно се смањује ризик од малигних болести које су чешће јављају код дијабетичара. То, прије свега, може да се постигне здравом и умјереном исхраном која се темељи на медитеранском јеловнику, и садржи протеине из меса, рибе, јаја, доста свјежег поврћа и воћа, маслиново уље. Не треба запоставити ни физичку активност, а важно је и да се на вријеме регулише тјелесна маса и одржава у препорученим границама.

- Чак и ако не успијемо у потпуности са превенцијом, али дијабетес откријемо у раној фази и добро лијечимо, значајно ћемо смањити ризик од карцинома који су удружени са шећерном болешћу - напомиње др Ђорђевић. - Финска, рецимо, има одличан програм превенције и лијечења шећерне болести. Код њих проценат удружености дијабетеса и канцера није тако велики.

Само током 2013. године у Србији је од посљедица шећерне болести умрло 10.572 обољелих узраста од 20 до 79 година. За 2015. годину још нису објављени званични резултати, али се процјењује да ће коначна цифра бити слична, односно око 10.616.