latinica  ћирилица
21/02/2016 |  18:27 | Аутор: Вечерње новости

Бијели лук чува срце и крвне судове

Бијели лук није само савршена зачинска биљка већ и права ризница здравља.
Бијели лук - Фото: Screenshot/YouTube
Бијели лукФото: Screenshot/YouTube

Иако садржи само незнатну количину витамина Ц, неколико милиграма витамина А, мало калијума, гвожђа, цинка, бакра, кобалта..., ова љековита намирница је најјачи природни антибиотик јер у свом саставу има и веома важне микроелементе, алицин, алин, алилцистеин и ахоин, који му дају изузетну моћ. У зависности од тога да ли се конзумира свејж или у куваном облику, има различито дјеловање.

Свјежи је ефикаснији против бактерија, вируса, гљивица и паразита, док кувани (заједно с поврћем) ослобађа састојак ахоин, па је дјелотворан против тромбозе, инфаркта, шлога и тромбоемболије. За заштиту срца и крвних судова, такође се предност даје куваном бијелом луку, док се за превентиву од карцинома препоручује сирови или укисељен у салати.

Новија истраживања показују да мирис бијелог лука у мајчином млијеку привлачи бебе, због чега оне дуже сисају. Зато се мајкама које желе да побољшају њихов апетит савјетује да поједу чен-два бијелог лука један сат прије подоја. Током истраживања није доказано да бијели лук погоршава грчеве беба.