latinica  ћирилица
20/02/2016 |  09:05 ⇒ 09:22 | Аутор: Б92

Драгуљ до којег можете једино хеликоптером или кроз џунглу

У центру острва Реинион, француске територије у Индијском океану, смјестило се село које је и вријеме заборавило...
Мафатео     (Фото:Thinkstock) -
Мафатео (Фото:Thinkstock)

Острво је настало прије три милиона година изливањем лаве, а дио острва познат под називом Сирк де Мафате одвојен је од остатка острва оштрим литицама, импресивним планинама и тропском шумом.

Једини начин да дођете до њега је напорном шетњом комбинованом с планинарењем, или ако имате среће, хеликоптером.

Становници су ово подручје почели да насељавају у 18. вијеку, а први талас насељавања предводили су ослобођени робови.

Убрзо након њих стигли су француски фармери, а током нешто више од два вијека, ове групе и њихови насљедници скоро у потпуности су изоловани од остатка свијета. Данас, овдје живи 800 људи, а готово сви потичу од првих досељеника.

Острво Реинион, француска територија у Индијском океану (Фото:Thinkstock)

Мафатеу се налази неколико села, а свако има пар кућа у којима се живи врло скромно.

Када живите на мјесту попут овог, можете да заборавите на гледање телевизије, интернет и остале чари савременог живота јер нема струје, али ни водовода. Љекари, полицајци и шумари, у случају потребе, овдје стижу хеликоптером.

Прије тачно шест година, УНЕСЦО је Реинион прогласио дијелом Свјетске баштине. То је аутоматски привукло и више посјетилаца, а они који су до сада имали прилике да виде ово чудо природе били су фасцинирани погледима који одузимају дах, дубоким бујним шумама, непрегледним пространствима и богатом локалном културом.

Баш као и познати Галапагос, Реинион је дом бројних ендемских птица, инсеката и биљака. Број ових јединствених животињских и биљних врста овдје је чак трипут већи него на Галапагосу.

Иако може да буде напорно, у једну руку је одлично што је пјешачење/планинарење заправо једини начин на који већина посјетилаца може да истражи острво. Током 2-3 сата шетње (држите се путоказа) можете видјети бројне љепоте које ће вас вјероватно навести да шетњу продужите за бар још толико.

Острво Реинион, француска територија у Индијском океану (Фото:Thinkstock)

Што се тиче живота људи, они овде живе у малим украшеним кућама, које сјајно употпуњују природу. Овдје се врата не закључавају, а становници су љубазни и спремни да пруже потребну помоћ. У Мафатеу је најпознатије село Ла Нувел, у којем се налази неколико мањих кућа, црква и гробље.