latinica  ћирилица
19/02/2016 |  13:10 ⇒ 13:12 | Аутор: Агенције

Биљка која лијечи цријева

Коријандер се спомиње још у књизи Мојсијевој. Помаже у лијечењу мокраћних путева, органа за варење, нарочито код "лијењих црева". Користи се као антиоксиданс, антисептик, антиспазмолитик, диуретик и афродизијак.
Коријандер (фото: www.vegicept.com) -
Коријандер (фото: www.vegicept.com)

Листови коријандера (Coriandrum sativum) подсјећају на першун, у питању је једна од најстаријих зачинских биљака.

Спомиње се у Библији, у књизи Мојсијевој, миленијумима се гаји у Индији, Кини и Египту, а папируси показују да су је древни народи користили давно прије нове ере. Данас се највише гаји у САД, Русији, Енглеској, Италији, Холандији, Њемачкој, на Малти, али и у Србији. У Африци је производе Мароко и Египат.

Сије се у марту и априлу, цвјета почетком љета, коси се током љета, прије изласка сунца, док има росе. Успијева добро на различитом земљишту, а најбоље на кречној, ситној, растреситој и топлој земљи, на сунчаној страни.

Коријандер није само зачинска биљка, већ и медоносна и љековита. Листови и плодови имају различиту арому и савршено се допуњавају. У европској кухињи се углавном користи сјеме, док су у јужноамеричкој и азијској важни листови, који се припремају као зеље. У свјежем стању имају јаку арому мошуса и лимуна, врома су горки, па се користе као додатак сосовима, салатама, сиру. Обожавају га пчеле, а мед од коријандера има специфичан укус.

Корион, како ову биљку још називају, богат је етеричним уљем, угљеним хидратима, протеинима, али и калијумом и калцијумом. Цијела биљка је љековита, користи се као антиоксиданс, антисептик, антиспазмолитик, диуретик, афродизијак. Од свих састојака, најдјелотворније је етерично уље.

Као помоћна терапија, помаже у лијечењу мокраћних путева и бешике, органа за варење, нарочито код надимања и лијењих цријева. Да би се ријешио овај проблем, прави се чајна мешавина од једнаких дијелова кима и коријандера. У 2,5 дл кључале воде сипа се кашичица мјешавине и пије послије јела.

Као афродизијак, дјелује снажно и појачава сексуалну жељу ако се узме само 3 грама праха коријандера, помијеша са кашичицом меда и отопи у устима. Конзумира се једном дневно, најбоље за доручак.

Народни рецепти

Чај за искашљавање - Кашичица коријандера помијешана се са ситно исјецканим црним луком, прелије са 2 дл вреле воде, остави да одстоји 10 минута и проциједи кроз газу. Заслади се медом и пије ујутру и увече пред спавање.

Упала бешике - Кашика мешавине од једнаких дијелова листова коријандера и першуна, прелије се са 5 дл кључале воде и након 15 минута проциједи. Чај се пије незаслађен пре сваког оброка и сат времена пред спавање. Да би се посљедице упале отклониле, свакодневно се узима 2 л овог чаја.