latinica  ћирилица
17/02/2016 |  10:52 | Аутор: Агенције

Лаке вјежбе за баке и деке

Да бисте што дуже сачували виталност и гипкост тела, вежбајте јогу, поручују стручњаци. Ове лагане вјежбе помоћи ће да разгибате
Вјежбање (Фото: menshealth.com) -
Вјежбање (Фото: menshealth.com)

Дуго сједење и некретање, постепено слаби организам и доводи до разних здравствених поремећаја, нарочито у позним годинама. Да бисте што дуже сачували виталност и гипкост тијела, вежбајте јогу, поручују стручњаци. Ове лагане вјежбе помоћи ће да разгибате мишиће, стимулишете циркулацију и обновите енергију.

1. Истезање

Устаните, благо раскорачите, подигните лијеву руку изнад главе, а десну ставите иза леђа. Полако савијте горњи деи тијела на десну страну и истегните лијеву руку што више можете. Потом се вратите у почетни положај, подигните десну руку, а лијеву ставите иза леђа, па поновите вежбу и за ту страну. Истежите се пет до 10 пута на обе стране (док вам прија).

2. Разгибавање

Сједите на под, раширите ноге, истегните мишиће, подигните руке изнад главе и лагано их спуштајте. Покушајте да прстима додирнете под. Поновите вјежбу 10 пута. Потом скупите ноге, подигните руке у висини груди, па наизмјенично стежите и опуштајте песнице (најмање 10 пута). Затим спустите руке уз тијело и правите кружне покрете стопалима, на лијеву и десну страну по 10 пута.

3. Гипка рамена

Сједите на десни бок, испружите лијеву ногу у страну, а десну савијте у колену. Подигните десну руку изнад главе, а леву ослоните иза леђа. Лагано савијте горњи дио тијела на лијеву страну, истежући рамени појас што више можете, па се вратите у почетни положај. Поновите вјежбу најмање пет пута, затим промијените положај ногу и руку и урадите још пет вјежби на другу страну.

4. Опуштање

Лезите на леђа, савијте ноге и рукама обухватите колена, па лагано подижите и спуштајте главу и рамени појас, као да се љуљушкате. Потом испружите ноге, ставите руке поред тијела, опустите се и дишите дубоко. Останите у том положају 60 секунди.

5. Равнотежа

Устаните, савијте горњи дио тела тако да буде паралелан са подом, раширите руке и полако дижите лијеву ногу иза тијела. Направите вагу и останите у том положају око 30 секунди. Вратите се у почетни положај, промијените положај ногу и поновите вјежбу.