latinica  ћирилица
15/02/2016 |  11:20 ⇒ 11:49 | Аутор: CNN

Амерички астронаут: Земља изгледа болесно

Амерички астронаут Скот Кели који се ускоро враћа на Земљу са једногодишње мисије у свемиру, прогнозира нимало свијетлу будућност нашој планети.
Амерички астронаут Скот Кели (фото:Facebook/NASA) -
Амерички астронаут Скот Кели (фото:Facebook/NASA)

- Земљина атмосфера дјелује врло, врло крхко. То је проблем о којем дефинитивно морамо да поведемо рачуна - поручио је путем сателита Кели (52) који се тамо налази од марта прошле године. Посебно је забринут за дијелове Азије и средње Америке, за које тврди да су врло загађени, пише Си-еН-еН.

- То загађење се са 400 километара висине, на којој се налазим, види као густа магла. Рекао бих да читав тај призор изгледа болесно - каже Кели.

Забринут је и због неких временских система које је проучавао.

- Тропски циклони, као врло интензивни поремећаји у атмосфери, почели су се појављивати на неочекиваним мјестима, односно на мјестима која дефинитивно нису тропска и то је проблем - каже астронаут.

Он је у својој каријери у свемиру провео чак 501 дан, више од било којег америчког астронаута. Његова мисија укључује медицинска мјерења која мора да проводи на себи. Кели ће након тога у сарадњи с љекарима израдити студију о поређењу свог здравственог стања са стањем његова брата близанца, иначе пензионисаног астронаута. Тако ће наука покушати да расвијетли како дуљи боравак у свемиру утиче на људско тијело. Научници очекују да ће због зрачења, промјена у прехрани и осталих посљедица дуљег боравка на свемирској станици, Скот брже старити од брата Марка који је на Земљи.

- Пролазак времена је мало збуњујући када си у свемиру. Чини ми се као да сам овдје пуно дуже од годину дана. Једва чекам да се вратим - рекао је Кели коме друштво на свемирској станици прави руски колега Михајло Корњенко.