latinica  ћирилица
10/02/2016 |  14:52 | Аутор: Б92

Србија: Дерматолози за потпуну забрану соларијума

Дерматолози Србије залажу се за потпуну забрану употребе соларијума у Србији за млађе од 18 година имајући у виду његово канцерогено дејство, саопштили су Удружење дерматовенеролога Србије и Одбор за меланом Српског љекарског друштва.
Соларијум (илустрација) -
Соларијум (илустрација)

- Послије 18. године употреба соларијума може бити дозвољена само уз информисани пристанак корисника о свим ризицима којима се излаже - наводи се у саопштењу и додаје да је такав поступак већ на снази у готово свим земљама Европске уније.

Стручњаци су поводом најновијих података о канцерогеним ефектима соларијума указали да се у Србији се годишње открије око 500-600 нових случајева меланома, а према подацима Института за јавно здравље "Милан Јовановић Батут" забиљежен је пораст те болести у добној групи до 29. година, прије свега код женског пола.

- Утврђено је да је коришћење соларијума одговорно за више од 450.000 случајева меланома годишње у свијету, а само један одлазак у соларијум повећава ризик за појаву меланома - наводи се у саопштењу удружења дерматолога и додаје да је истраживање показало да је ризик оболијевања од меланома био већи код веома младих дјевојака, које су почеле да користе соларијум од 16. године.