latinica  ћирилица
09/02/2016 |  20:56 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

Превенција: 10 разлога зашто треба да пијете лимунаду сваки дан

Иако је лимунада одличан освјежавајући љетњи напитак, лимун користимо и током зиме, јер је богат витаминима, нарочито витамином Ц, због чега је одличан у борби и превенцији прехладе. Поред тога, ова намирница има бројне здравствене добробити за људски организам.
Лимунада - Фото: vijesti.me
ЛимунадаФото: vijesti.me


У лимуну се налази богата ризница витамина Ц, А, Б1, Б6, калијума, пектина, фолне киселине, калцијума, фосфора, мангана.

Ево које здравствене тегобе можете ублажти ако чешће конзумирате лимунаду:

1. Чисти токсине из тијела

Млака вода с лимуном савршен је напитак за "добро јутро", јер помаже пробавном систему да лакше уклони токсине из тијела, спречавајући опстипацију и дијареју. Лимунада ће наиме повећати учесталост мокрења, због чега ће се токсини мање задржавати у тијелу, а ваш мокраћни састав ће остати здрав.

Чаша сока од лимуна садржи мање од 25 калорија, а богат је извор хранљивих материја попут калцијума, калијума, витамина Ц и влакана пектина. Такође, има љековита и антибактеријска својства и садржи трагове гвожђа и витамина А.

2. Мршављење

Топла вода помијешана са лимуновим соком не води ка топљењу масних наслага, као што многи вјерују. Међутим, вода за пиће, помијешана са капима лимуна, помаже да ваш метаболизам брже ради. Лимун подстиче хидратацију, а то је врло важно за организам и помаже вам да се ослободите вишка килограма.

3. Проблеми са пробавом

Пектин у лимуну је врло користан за здравље дебелог цријева. Како бисте побољшали рад цријева, помијешајте кашичицу сока лимуна, чашу воде и кашичицу меда. Ова моћна мјешавина ће вас ослободити непријатних симптома затвора.

Лимунада вам може помоћи и уколико имате осјетљив стомак. Побољшајте рад желуца и цријева након обилног или тешког оброка помоћу лимуна. Помијешајте сок од пола лимуна и пола кашичице соде бикарбоне и растворите у чаши воде.

Лимунада спречава надимање и дјелује као диуретик. Међутим, ако је надимање стомака дугорочно, тијело вам шаље сигнал да своје навике морате да мијењате, јер лимунада није довољна.

4. Јача јетру

Лимунов сок пружа енергију јетреним ензимима и ствара жуч која је неопходна за пробаву. Такође, лимун помаже у одржавању равнотеже нивоа калцијума и кисеоника у јетри и на тај начин спречава жгаравицу и затвор.

5. Камење у бубрезима

С обзиром на то да се у лимуну налази 8% цитратне киселине која позитивно утиче на рад бубрега и спречава настанак камена, препоручује се да у току дана попијете пола шоље лимуновог сока растворене у седам чаша воде.

Уколико вам је чиста лимунада јака за стомак и желудац, или пак просто не волите киселе напитке, можете је засладити медом.

6. Регулише пХ вриједности

Уколико свакодневно пијете воду с лимуном смањићете укупну киселост у организму. Без обзира што лимун садржи лимунску киселину, он уствари има алкално дјеловање, те смањује ниво киселости у тијелу.

7. Јача кости и зглобове

Лимунадом можете ублажити и симптоме артритиса, болове и укоченост у зглобовима. Исциједите пола лимуна у чашу воде и пијте прије доручка. Такође, пијте лимунаду прије ручка, вечере и одласка на спавање.

8. Упала грла

Цитратна киселина и витамин Ц у лимуну имају антибактеријска дејства и могу помоћи и код упале грла. Поред тога, лимун јача и имунитет и помаже организму да са избори с вирусима и бактеријама. Уколико вас муче болови у грлу, исциједите лимун у чаши топле воде и добро промијешајте. Овом здравом мјешавином испирајте грло неколико пута на дан. Топла лимунада, такође, може да прочисти дисајне путеве и да олакша симптоме астме и алергија. Чај са додатком лимуна и меда учиниће "чуда" за ваше грло и дисајне органе.

9. Чиста и затегнута кожа

Лимунада помаже код чишћења токсина из крви, а усљед чега и ваша кожа ће изгледати лијепо, здраво, одморно и свјеже, а спријечиће и настанак бора и акни.

10. Појачава концентрацију

Довољно је да помиришете лимуново уље и да вам се повећа концентрација и будност. За бољу концентрацију помијешајте лимунов сок с мало воде и прокувајте је прије конзумирања.