latinica  ћирилица
08/02/2016 |  12:18 | Аутор: Б92

Индијац тужио бога зато што "није поштовао своју жену"

Индијски адвокат Чандан Кумар Синг недавно је изненадио многе када је покушао да тужи једног од многих хиндуистичких богова – Раму.
Индија - ритуално купање - Фото: daily mail
Индија - ритуално купањеФото: daily mail

Синг је рекао за Би-Би-Си да се на тај потез одлучио јер сматра да је "бог Рама био неправедан према својој жени Сити" и желио је да суд у држави Бихар "прими к знању ту чињеницу".

Суд, међутим, није био убијеђен у његове аргументе и одбацио је тужбу. Такође, колеге су га оптужиле да је тужбом само тражио пажњу јавности, а један га је судио и због клевете.

Ипак, Синг храбро одолијева критикама и тврди да његов случај није без основе.

- Добро је познато да је Рама питао Ситу да докаже да је чиста срца, након што ју је спасао из канџи демонског краља Раване. Он није вјеровао Сити - рекао је Синг за.

- Рамино понашање према Сити показује да жене нису поштоване чак ни у древна времена. Знам да овај случај многима звучи сумануто, али морамо да разговарамо о овом дијелу наше древне историје религије. Поново ћу поднијети тужбу, јер вјерујем да Индијци морају да знају да је Рама био неправедан према Сити. На овај потез сам се одлучио јер не можемо говорити о поштовању жена у модерној Индији, када знамо да један од најобожаванијих богова није поштовао своју супругу.

Међутим, неке његове колеге сматрају да је он увриједио хиндуисте.

- Он има историју подношења тужби које привлаче пажњу јавности, али је овог пута отишао предалеко. Он вријеђа наша осјећања - рекао је адвокат Ранџан Кумар Синг, који је поднио тужбу због клевете.

- Тражили смо од коморе да му укине лиценцу за бављење правом. Сви адвокати су уједињени против Чандана, јер мора да научи лекцију. Рама и Сита су једно и ми их поштујемо као пар и нема никакве сумње да је Рама поштовао своју жену.

Чандан, с друге стране, каже да његова борба "није против Раме".

- И ја обожавам Раму. Ја сам посвећени хиндуиста. Извињавам се онима чија сам вјерска осјећања повриједио, али не могу да игноришем чињеницу да Сита није била поштована - рекао је он.