latinica  ћирилица
04/02/2016 |  21:57 | Аутор: СРНА

Одржано предавање о превенцији малигних обољења

Међународног дана борбе против малигних болести, вечерас је у Новом Граду, у организацији општине и Дома здравља, одржано предавање о превенцији и раном откривњу ових болести.

Доктор Александра Грујић рекла је да су процјене Свјетске здравствене организације биле да ће у периоду 2005. до 2015. у свијету од карцинома обољети 24 милиона људи.

"Према подацима СЗО, сваке године у свијету се дијагностикује карцином код више од 12 милиона људи, а умре их 7,6 милиона", додала је она.

Према њеним ријечима, у свијету и код нас главни узрок смртности су кардиоваскуларна обољења, а одмах иза њих карциноми.

Грујићева каже да су узроци појаве карцинома најчешће повећан индекс тјелесне масе, недовољна физичка активност, нездрава исхрана, пушење, конзумирање алкохола, стрес и генетска предиспозиција.

Она је прецизирала да су на нашем подручју најчешћи карциноми дојке, плућа, простате, дебелог цријева и грлића материце.

Доктор Милош Грујић нагласио је значај раног откривања обољења који је предуслов за квалитетно лијечење.

"Превенција је најзначајнија и представља сарадњу лијечника и пацијената", каже он.

Грујић је апеловао да жене обављају редовне контроле код гинеколога и самопрегледе дојке.

Он је навео да је у свијету, захваљујући редовним посјетама љекарима, карцином грлића материце сведен на један одсто, што код нас није случај јер је код жена, уз карциом дојке, најчешћи.

Код мушкараца се најчешће јавља карцином простате и дебелог цријева за шта су такође препоручени превентивни прегледи и тестови.

У Новом Граду су прошле године евидентирана 292 пацијента обољела од малигних болести.