latinica  ћирилица
03/02/2016 |  12:36 ⇒ 13:03 | Аутор: РТРС

Земља настала у катаклизмичном судару двије планете

Насилан и директан судар двије планете створио је Земљу, показало је ново истраживање.
Судар Земље и Тее (Фото: ROBIN CANUP, SWRI) -
Судар Земље и Тее (Фото: ROBIN CANUP, SWRI)

Млада планета Теа, која је била сличне величине као Земља, сударила се са нашом планетом прије четири и по милијарде године, када је Земља била само 100 милиона година стара.

Упркос томе што је већ познато да су се Теа и Земља судариле, научници са Универзитета у Калифорнији кажу да су открили доказе да је то заправо био директан судар, а не, како се до сада сматрало, само „постранце“ ударац.

Силина судара резултирала је да су младе Земља и Теа формирале јединствену планету, са једним дијелом који је се одвојио и формирао Мјесец.

Истраживачи су проучили камење са Мјесеца и упоредили га са вулканским стијенама са Земље и открили да не постоји разлика у изотопима кисеоника, утврдивши да и једно и друго камење дијели хемијска својства.

„Нисмо примијетили никакву разлику између Земљиних и Мјесечевих изотопа кисеоника. Теа је потпуно сједињена са Земљом и Мјесецом и једнако распоређена у њиховим структурама“, објаснио је Едвард Јанг, вођа истраживања и професор геохемије и космичке хемије на Универзитету у Калифорнији.

Истраживање су спонзорисали Наса и Европски истраживачки савјет и објављено је у часопису Science.

Извор: Индипендент