latinica  ћирилица
03/02/2016 |  11:37 | Аутор: Б92

Британци спремни за генетско модификовање људских ембриона

Велика Британија одобрила је генетску модификацију људских ембриона у оквиру истраживачког пројекта у најранијој фази људског развоја.
Узорак ДНК (илустрација) -
Узорак ДНК (илустрација)

Велика Британија ће научницима омогућити да схвате на који се начин ембриони развијају у првих седам дана, преносе агенције.

Ни годину дана након што су кинески научници изазвали бијес јавности саопштивши да су успјешно измијенили ДНК људских ембриона, др Кети Нијакан, стручњак за матичне ћелије на лондонском Институту “Френсис Крик“ затражила је од регулаторних агенција дозволу за генетско модификовање људских ембриона.

Владина Комисија за хуману оплодњу и ембриологију саопштила је да је захтјев одобрен у складу са законом који дозвољава експерименте на ембрионима, који би требало да буду уништени у року од 14 дана.

У саопштењу Комисије пише да ће се ембриони користити искључиво у истраживачке сврхе и да ће бити праћени током првих седам дана развоја оплођеног јајашца.

Др Нијакан ће у истраживању користити технику геномског уређивања CRISPR-Cas9, која представља предмет оштре међународне расправе због бојазни да би могла да се искористи за генетску манипулацију људским ембрионима и за "креирање дизајниране дјеце по наруџбини".

У истраживању би требало да буду коришћени само донирани ембриони, који настају као вишак током процеса вјештачке оплодње.

"Др Нијакан каже да је истраживање на ембрионима важно како би се што боље схватило у којој се мјери људски ембрион здраво развија, и да ће омогућити да се боље схвати успјешност вјештачке оплодње, проучавањем ембриона у најранијој фази развоја", рекао је директор Института Френсис Крик, Пол Нерс.