latinica  ћирилица
28/01/2016 |  10:29 | Аутор: СРНА

Посебна сједница СЗО о вирусу "Зика"

Свјетска здравствена организација одржаће данас посебну сједницу због ширења вируса "Зика", који се доводи у везу са хиљадама беба широм Латинске Америке и Кариба рођених са недовољно развијеним мозгом.
Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC) -
Комарац (Фото: James Gathany/PHIL/CDC)

Генерални директор СЗО Маргарет Чен обратиће се извршном одбору СЗО у Женеви, након што су државе јуче предузеле кораке како би зауставиле преношење вируса за који се сумња да узрокује микроцефалију.

САД су објавиле да ће, у покушају да онемогуће ширење вируса, спријечити људе који су боравили у спорним регионима да добровољно дају крв.

Бразилски предсједник Дилма Русеф је изјавила да њена земља мора "кренути у рат" против комараца који преносе овај вирус, са фокусом на спречавање размножавања ове врсте инсеката.

Комарци опстају у густо насељеним тропским областима, те је Русефова позвала на елиминацију стајаћих вода у којима инсекти живе и размножавају се.

Амерички истраживачи су позвали СЗО да предузме брзу акцију.

Истраживачи са Универзитета Џорџтаун затражили су од Маргарет Чен да сазове посебну сједницу, на којој би се састали стручњаци из области заразних болести како би се могло размотрити проглашење здравствене кризе због вируса "Зика".

Руководство СЗО признало је прошлог априла да је починило озбиљне грешке у управљању епидемијом еболе, када је на простору три западноафричке земље умрло више од 10.000 људи.

Према неким тврдњама, спора реакција СЗО је условила највећу регистровану епидемију еболе у свијету у историји.