latinica  ћирилица
27/01/2016 |  11:24 ⇒ 11:26 | Аутор: СРНА

Пооштрити мјере против епидемије глиста

Институт за јавно здравство Републике Српске наложио је Дјечијем вртићу "Радост" Приједор да настави пооштрено спровођење свих препоручених мјера против епидемије глиста која је проглашена прошлог мјесеца.
Институт за јавно здравство Републике Српске -
Институт за јавно здравство Републике Српске

"Дјеца и друго особље вртића код којих је дијагностикован аскарис се могу вратити у вртић након неопходне негативизације", наводи се у закључку Института.

Институт констатује да надлежни педијатри нису на вријеме извијестили начелника Службе за епидемиологију Дома здравља Приједор о дијагностиковању више случајева аскаријазе у вртићу.

"Неопходно је побољшати службену сарадњу и комуникацију свих релевантних фактора на сузбијању ове инфестације – директора вртића и дома здравља, епидемиолога, микробиолога, педијатара, санитарне инспекције, Институт, родитељи и медија", истиче се у закључку Института.

Представници Института обавили су надзор над појавом аскаријазе у Дјечијем вртићу "Радост", гдје је Хигијенско-епидемиолошка служба Дома здравља Приједор још 7. децембра прошле године наложила противепидемијске мјере.

Прва од наложених мјера је да се дјеца без три негативна налаза на цријевне паразите не примају у колектив, али је 12. јануара родитељима јављено да дјеца могу наставити да иду у вртић и без налаза.

У петак, 22. јануара, вртић је суспендовао ту своју одлуку и обавијестио родитеље да више не могу ићи дјеца која су раније била позитивна, а која немају три негативна налаза, али су протеклих 10 дана у колективу боравила и заражена и незаражена дјеца.

Јајашца глиста код вртићке дјеце појавила су се у новембру 2015. године.

Епидемија је Институту за јавно здравство Републике Српске пријављена 23. децембра 2015. године. До тада је узрочник према налазима доказан код 80 од укупно 313 дјеце и код девет од укупно 26 васпитачица.

"Код већине није било тежих манифестација болести, иако су три дјетета хоспитализована због изражене дехидрације", наводе у Институту.

Из Института додају да се код дијагностикованих позитивних случајева инсистира на спровођењу доктринираног става у погледу терапије.