latinica  ћирилица
20/01/2016 |  20:59 | Аутор: ТАНЈУГ

Откривена девета планета у Сунчевом систему?

Двојица астронома са Калифонијског института за технологију тврде да су открили нову планету унутар Сунчаног система коју су привремено назвали "Девета планета" (Planet Nine), пише Вошингтон пост.
Откривена нова планета - Фото: илустрација
Откривена нова планетаФото: илустрација

Ријеч је о залеђеном гиганту, три пута већем и десет пута тежем од Земље који се "крије" на самом рубу Сунчевог система.

Астрономи Мајкл Браун и Константин Батигин, чија је студија објављена у часопису "Astronomical Journal", наводе да још нису директно посматрали ову удаљену планету, али да имају довољно доказа о њеном постојању.

Да "Девета планета" заиста постоји закључили су на основу "кретања недавно откривених патуљастих планета и мањих свемирских објеката ван Сунчевог система", пише Вошингтон пост.

"Та мала свемирска тијела имају орбите на које по свему судећи утиче гравитација скривене планете", наводи се у студији двојице астронома који вјерују да је некада давно планета одгурнута дубоко у свемир под дејством гравитационих сила Јупитера и Сатурна.

Астрономи сматрају да је готово немогуће директно посматрати ову планету која је 20 пута удаљенија од Нептуна и десет хиљада пута мање свјетла од Плутона.

"Од античког доба до данас, човјек је открио свега двије планете, а ово би била трећа", казао је Браун, наводећи да велики дијелови нашег Сунчевог система још увијек нису истражени.