latinica  ћирилица
16/01/2016 |  19:56 ⇒ 20:05 | Аутор: Агенције

11 намирница од којих ћете још више огладњети

Глад не пита за врijеме ни мjесто и сви знамо за онај осjећај када једноставно морамо нешто да поједемо у најкраћем могућем року. Али, одабир хране не само да је важан за здравље и за то колико ћете јести, него и колико ћете брзо опет постати гладни.
Храна - Фото: РТРС
ХранаФото: РТРС

Постоје намирнице које ће вас учинити још гладнијим, колико год то звучало парадоксално.

"Глад је резултат многих комплексних интеракција које се одвијају у вашем желуцу, црijевима, мозгу, панкреасу и крвотоку", објашњава интерниста и стручњак за мршављење др. Сју Декотис.

Због ових 11 намирница имаћете осjећај као да вам је желудац празан, чак и након што сте се "поштено" најели.

Бијели хљеб

Бијело брашно које се користи за припрему бијелог хљеба нема спољашњу љуску (мекиње), која садржи влакна која пружају осјећај ситости. Осим тога, кад једете бијели хљеб, повећавате ниво инсулина, пише Тиме.

Сок

Ова 'здрава' пића садрже сву количину шећера из вашег омиљеног воћа, а нимало влакана из целулозе или коре које добијате кад једете саму воћку. Другим речима, повећете ниво шећера у крви, који ће затим нагло пасти, па ћете бити опет гладни. Ако правите смути, радије користите цело воће и додајте мало протеинског праха или путера од орашастих плодова.

Слане грицкалице

Постоји разлог зашто жудите за слатким након што поједете кесицу чипса или переца. Слане грицкалице су брзо сварљиви једноставни угљени хидрати који ће брзо повисти и још брже снизити ниво инсулина, па ћете напунити ваш 'слани желудац', док ће 'слатки' остати гладан.

Брза храна

Готово сваки састојак брзе хране дизајниран је тако да вас примора да поједете што више. На примјер, транс-масне киселине стварају упалу у желуцу, и потенцијално нарушавају могућност тијела да произведе неуротрансмитере који контролишу глад, попут допамина и серотонина. Дигестивни тракт истовремено брзо апсорбује кукурузни сируп пун фруктозе, због чега ниво инсулина брзо расте и постајете још гладнији. Осим тога, ова храна обично садржи велике количине соли, па лако можете да дехидрирате и осјетите глад, иако вам је, у суштини, потребна само течност.

Алкохол

Само три алкохолна пића смањиће ниво лептина, хормона који се бори против глади и помаже у одржавању осјећаја ситости, и то за 30 одсто. Он ће исцрпјети и залихе ускладиштених угљених хидрата, па ћете жудети за њима.

Тјестенине од бијелог брашна

У питању су исти проблеми као у случају бијелог хљеба, с тим што можете да поједете много више тјестенине него хљеба, па будите нарочито опрезни. Превелика количина тјестенина довешће до тога да панкреас произведе велику количину хормона који регулише ниво шећера у крви, који ће због тога пасти и бићете константно гладни.

Мононатријум глутаминат

Ријеч је о адитиву који се најчешће додаје конзервираном поврћу, супама у кесици, месним прерађевинама, па чак пиву и сладоледу. Према једном истраживању на животињама, овај додатак повећава апетит за 40 одсто, а особе које га највише конзумирају имају троструко већу шансу да буду гојазне.

Суши

Можда мислите да је ријеч о здравој храни, али суши се највећим дјелом састоји од пиринча богатог угљеним хидратима.

Вјештачки заслађивачи

Без обзира да ли их конзумирате у газираном пићу или кафи, вјештачки заслађивачи утичу на мождане ћелије, које се понашају као да ће добити слатку порцију енергије (тачније калорије), али се то не догађа. Да бисте им се "одужили", могуће је да ћете појести много више слатког током остатка дана, него што бисте то учинили иначе.

Житарице/пахуљице намијењене дјеци

Богате су бијелим брашном и шећером, па могу абнормално да повећају ниво инсулина и шећера у крви, иако мислите да дјеци (или себи) чините добро. Кад у организам унесете много сложених угљених хидрата, и то ујутро када је ниво коризола на врхунцу, двоструко нападате метаболизам који онда не може добро да свари унесен шећер.

Пица

Ријетко ко може да стане након једног парчета пице, а разлог за то крије се у комбинацији бијелог брашна, хидрогенизованих уља, сира и конзерванса, који подижу ваш ниво шећера у крви "до небеса", смањујући ниво хормона који ствара осјећај ситости и утиче на дио мозга који регулише глад.