latinica  ћирилица
13/01/2016 |  10:51 ⇒ 12:59 | Аутор: РТРС

"Превенција и рано откривање карцинома простате" (ВИДЕО)

У шест општина регије Бирач: Зворнику, Сребреници, Власеници, Милићима, Шековићима и Братунцу завршен је пројекат "Превенција и рано откривање карцинома простате" који је финансирао Фонд здравственог осигурања Републике Српске уз помоћ ресорног министарства.
Лијечење - Фото: илустрација
ЛијечењеФото: илустрација

 Акцији бесплатног прегледа се одазвало 1.640 мушкараца старијих од 40 година. Резултати су показали лошу здравствену слику. 

Карцином простате је најчешћи карцином код мушкараца и чини око 15 одсто свих малигних болести. Једини начин да се болест открије на вријеме јесу превентивни прегледи.

Циљ пројекта јесте подизање свијести и значаја превенције и раног откривања карцинома простате. Од 1.640 прегледаних пацијената, 140 је сумњивих налаза.

- Ти пацијенти су послати на даљу опсервацију, прије свега на уролошки преглед гдје ће даљим даљим дијагностичким методама, и уколико је наравно потребно, и биопсијом простате, бити утврђено да ли се ради о бенигном процесу или карциному простате, рекао је др Огњен Планинчић,  менаџер пројекта "Превенција и рано откривање карцинома простате.

Потврђена су и два карцинома простате, код једног пацијента је урађена операција. Овај карцином се успјешно лијечи ако је на вријеме откривен.

- Важно је да тај велики дио пацијената са лошим налазима ушао у систем. Значи, они ће се редовно контролисати. Сви наши тимови су добили инструкције и сви су пацијенти позвани чим су налази ови који имају повећани ПСА, нагласио је Горан Бирчаковић, специјалиста породичне медицине.

Годишње од карцинома простате у Републици Српској оболи од 300 до 500 људи.