latinica  ћирилица
13/01/2016 |  10:40 | Аутор: Вечерњи лист

Лимун трава ублажава нервозу и лијечи депресију

Зачинска трава са мирисом и укусом лимуна. Посебно је дјелотворна код поремећаја органа за варење и повишеног крвног притиска.
Лимун трава - Фото: илустрација
Лимун траваФото: илустрација

Лимун трава (cymbopogon citratus) је вишегодишња суптропска и тропска биљка, а њено благотворно дејство познато је од давнина. Посебно је заступљена у традиционалној медицини Индонезије, Малезије и Индије, а због зачинских и љековитих својстава гаји се свуда у свијету. Код нас још није одомаћена.

Има изглед траве са аромом лимуна. Помало опор укус даје посебну ноту пикантним јелима, изврстан је зачин супама, чорбама, специјалитетима од пилетине, рибе и морских плодова. По укусу се савршено слаже са чилијем и бијелим луком, обавезан је састојак карија. Чисти се као млади лук, најчешће се користи доњи, дебљи део - луковица. Јело добија егзотичну арому и када му се додају дугуљасти листови ове биљке. Користи се свјежа, осушена, док се као прах најчешће додаје чајевима.

Осим тога, сјајан је додатак и десертима, коктелима и безалкохолним пићима. Додаје се другим чајевима, побољшава им мирис, укус и љековито дејство.

Цитрусна арома потиче од есенцијалног уља, које ова биљка посједује у великој количини. Дјелује противупално и благо седативно, снижава и крвни притисак. Због антисептичког и антибактеријског својства, примјењује се и локално, утрљава се на проблематичан дио тијела. Показало се изванредним у лијечењу спортских повреда, модрица и истегнућа. Поред тога ефикасно чисти масну кожу, а у ароматерапији има релаксирајуће средство. Примењује се и код његе коже са проширеним порама и јаким наслагама целулита.

Са етеричним уљем лимун траве не би требало претјеривати, јер може да изазове алергијске реакције на кожи, па се ни оно, као ни остали дјелови биљке, не препоручује дјеци млађој од шест година, трудницама и дојиљама.

Травари је користе и за лијечење депресивних стања, нервозе, поремећаја органа за варење. Утиче благотворно на опште здравље организма, а истраживања показују да помаже и у борби са различитим облицима тумора. Особама на хемиотерапији народни лекари препоручују да пију 1,5 л сока у данима када примају терапију, јер чува имунитет. Прави се тако што се у врелу воду дода мало уситњене лимун траве (цијела стабљика), сачека да се охлади, процједи и пије.

Осим тога, ако ову биљку гајите у саксији у кући, нећете имати проблема са инсектима, нарочито са комарцима.