latinica  ћирилица
11/01/2016 |  16:46 ⇒ 16:52 | Аутор: Агенције

У гробници кинеског цара пронађени остаци најстаријег чаја

У гробу су осим чаја пронађени просо, рижа и одређене керамичке животиње које су имале одређену симболику у вјеровању кинеског народа

Археолози у Кини пронашли су трагове најстаријег чаја међу благом које је припадало кинеском владару Џинг Дију из династије Хан који је умро 141. године прије нове ере.

Да су Кинези уживали у чају и прије више од 2.000 година доказ је нови археолошки проналазак. У гробницу су се са умрлим стављале само највредније ствари због вјеровања о загробном животу. Нови научни докази показују да је чај већ више од два миленијума дио традиције у Кини.

Никада раније чај није пронађен као археолошки остатак из античког периода и једино што се знало јесте да је Кина извозила чај. У новом открићу учествовали су научници из кинеске академије наука и умјетности.

Испитивањем сићушних кристала који су се налазили између косе, међу остацима кинеског цара у његовом гробу, користећи спектрометрију, научници су установили да је ријеч о листићима чаја.

У гробу су осим чаја пронађени просо, рижа и одређене керамичке животиње које су имале одређену симболику у вјеровању кинеског народа.

Иако је гробница цара Џинг Дија откривена још 1990. године, тек сада су откривени резултати органских налаза. Ријеч је о необично либералном и науци посвећеном владару. Историчари су открили да је Диу смањио моћ племства, смањио порез сељацима, смањио казну за криминалце и још много тога.

Анализа откривеног чаја показала је да је био веома квалитетан, а наука је још једном доказала како се уз помоћ савремених техника могу открити непознати детаљи из античког периода.

Истраживање је објављено у часопису Натуре.