latinica  ћирилица
07/01/2016 |  18:32 | Аутор: Net.hr

Људи нису рационални када је у питању њихово здравље

Већина људи се не понаша рационално када је у питању њихово здравље, тврди њемачки психолог Јулија Шарнхорст.

“Разум у релативно малој сразмјери утиче на понашање у погледу сопственог здравља“, рекла је Јулија Шарнхорст, шефица одјељења здравствене психологије при Њемачком савезу психолога (БДП).

“Већина људи у својим двадесетим годинама не размишља о томе да ће продужити живот себи за пет година у старости ако сада почну да трче и једу здраву храну“, каже Шарнхорстова. “Већини људи је тешко да перципирају награду за циљ који се налази у далекој будућности.“

Говорити 15-годишњаку да не смије да пуши јер ће у супротном умријети са 65 година готово по правилу неће уродити плодом, рекла је Јулија и нагласила да већина људи не прихвата здраве животне навике све док њихови вршњаци не почну да умиру или док сами не оболе.

“Почињемо да чинимо нешто за сопствено здравље тек када лоше вијести дођу близу. Размишљање на дужи рок напросто није дио наше психолошке природе.“

Шарнхорстова каже да понашање везано за з

дравље доста зависи од трендова. “Дијете повезане с крвим групама, макробиотичке дијете, веганство и сличне ствари не могу се објаснити рационално. То је хир“, рекла је.