latinica  ћирилица
02/01/2016 |  18:29 | Аутор: novosti.rs

Послије напорног посла, сурутка враћа енергију

Богата је магнезијумом, калцијумом, фосфором, цинком, комплексом витамина Б, аминокиселинама...

Сва истраживања су на страни сурутке, али је ми недовољно често користимо у исхрани. И ту веома грешимо. Она је богата магнезијумом, калцијумом, фосфором, цинком, комплексом витамина Б, аминокиселинама...

Надокнађује бјеланчевине, чији недостатак доводи до разређења костију, а како садржи електролите, одлично хидрира тијело и најбоља је замјена за здрава спортска пића.

Због тога се препоручује послије тренинга или напорних физичких и умних активности, јер провјерено враћа енергију. Једноставно је конзумирајте тако што ћете кашику сурутке растворите у чаши воде и попити уз свако јело. А да би била укуснија, можете да је обогатите на свој начин. На примјер, растворите трећину шоље меда у мало топле воде, додајте томе сок од два лимуна и све помијешајте са литром сурутке. Напитак који сте добили је освјежавајуће укусан и уједно непроцјењиво здрав.

Због изузетне хранљиве вриједности сурутку пореде са мајчиним млијеком, а нутриционисти је препоручују у свакодневној исхрани. Овај напитак, такође, подстиче умножавање ацидофилних бактерија које дјелују као природан антисептик. Сурутка убрзава метаболизам, па је добра за дијете и детокс програме, а притом чисти и крвне судове.