latinica  ћирилица
02/01/2016 |  14:02 ⇒ 16:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Атина: Велики знак мира направљен од појасева за спасавање

Огроман знак мира направљен од појасева за спасавање хиљада миграната који су прошле године допловили Егејским морем до Лезбоса, освануо је првог дана Нове године на једној од падина сјевероисточног грчког острва.
Велики знак мира направљен од појасева за спасавање (Фото: greenpeace.org) -
Велики знак мира направљен од појасева за спасавање (Фото: greenpeace.org)

Акција, коју су покренули Љекари без граница и Гринпис у сарадњи са другим организацијама као што су Sea Watch и Starfish, има за циљ да пошаље поруку мира свијету у новој 2016. години, стоји у објашњењу, објављеном на сајту Гринписа.

Стотињак волонтера је у петак у близини села Моливос покупило појасеве које је носило близу 500.000 миграната који су од турске обале допловили до Лезбоса.

У џиновском наранџастом знаку, који се може видјети са мора, налазе се и прслуци оних који су се утопили током преласка.

Више од милион избјеглица нашло је уточиште у Европи током 2015. Већина њих је бјежала од рата и сиромаштва из Сирије, Авганистана, Ирака и Еритреје. Четири од пет миграната транзитовало је кроз острва у Егејском мору.

Након великог миграционог таласа прошлог љета, број избјеглица се смањио са доласком хладних дана. Ипак, у децембру је више од 100.000 људи доспјело на грчка острва "на несигурним бродовима, не обазирући се на олује и немирно море", наводи Гринпис, а преноси АФП.