latinica  ћирилица
02/01/2016 |  12:21 | Аутор: Агенције

Њемачки трговачки ланац враћа "дојче марку"

Њемачки купци моћи ће да осјете дух старог времена у новој години у једном ланцу супермаркета који је вратио у оптицај марку.
Новчаник (илустрација) -
Новчаник (илустрација)

Трговински ланац Кауфланд жели овом приликом и да пружи могућност онима који то хоће, да се отарасе старог новца који држе негдје по кући.

Њемачка марка не користи се већ 14 година, али од 4. јануара па све до 30. јануара Нијемци могу да размјене своје марке у овим продавницама. Поред овога, Кауфланд ће лансирати и ретро-производе, попут шампона, детерџената и кафе, а све са мотивима из шездесетих година.

Поред носталгије, постоји још један разлог због којег се Кауфланд одлучио на овај потез. Наиме, анкета спроведена у новембру утврдила је да 54% људи који живе у Њемачкој чувају старе девизе у својим домовима.

Њемачка централна банка је, још када се уводио евро, јасно најавила да ће и новчанице и кованице њемачке банке важити увијек и да се могу замијенити за евро по утврђеном курсу од 1,95583 марака за један евро. Ипак, то одавно не може да се уради у комерцијалним банкама, већ само у централној или у покрајинским банкама. И то се и даље ради: 2015. обављено је 176.000 таквих трансакција, дакле око 760 пута сваког радног дана. Просјечна трансакција у Савезној банци имала је вриједност од око 560 марака.

Та “вјечност" њемачке марке је и многе, нарочито старије грађане, навела да се никада и не одрекну своје уштеђевине. Зато се и данас, кад су неки можда и отишли са овог свијета, у њиховим кућама проналази читаво богатство.

Ипак, могуће је да Нијемци неће тако лако дати Кауфланду омиљену валуту јер им представља велику сентименталну вриједност.