latinica  ћирилица
28/12/2015 |  20:34 ⇒ 20:43 | Аутор: Б92

Минесота- Ријека која нестаје и даље крије тајну

Вјероватно никада нећемо ријешити све природне мистерије, а једна од њих налази се у америчкој држави Минесоти.
"Ђавољи чајник" у Минесоти (Фото: travelsmmj.blogspot) -
"Ђавољи чајник" у Минесоти (Фото: travelsmmj.blogspot)

Далеко смо од тога да ријешимо све природне мистерије, а једна од њих налази се и у Минесоти. Ђавољи чајник - назив је за необичан водопад и формацију стијена у којој нестаје пола ријеке Бруле.

Један дио ријеке пада низ стијене и ствара водопад, док други дио воде одлази у дубоку јаму и нестаје. Нико не зна гдје тај дио отиче.

Научници су сагласни да мора постојати излазна тачка негдје испод језера Супериор, али годинама су истраживачи у вртлог  изливали боју и убацивали разне предмете попут пинг понг лоптица, а никада ниједан од убачених предмета није пронађен.

Ствар постаје још чуднија када почну да је објашњавају геолози. Размислите за почетак о уобичајеној количини воде која се сваког дана излије у овај отвор. Дубоке пећине су ријетке и формирају се у меким стенама попут кречњака, а геолози кажу да је сјевер Минесоте изграђен од тврђег материјала.

У чвршћим стијенама текстонске акције понекад могу здробити подземне слојеве стијена, стварајући пропусније окружење за воду. Нажалост, не постоје геолошки докази за тако нешто, а чак и да постоје мало је вјеројатно да би јама могла заувијек увлачити ријеку. Олује и ерозија у вртлог понекад одвуку одроне величине дрвећа и у неком тренутку он би се зачепио, али то се није догодило.

Постоје још неке теорије, али ниједна од њих није потврђена и на крају нико не зна гдје вода одлази. Због тога ће научници и планинари и даље бацати предмете у ријечно гротло у нади да ће се они негдје појавити. Ако се хоћемо нашалити, подсјетићемо вас да ако вријеме путовања нпр. Евроазијом наиђете на гејзир окружен пинг понг лоптицама назовите геологе у Минесоти јер би то могло да значи да сте ријешили мистерију Ђавољег чајника.