latinica  ћирилица
28/12/2015 |  10:40 | Аутор: Независне

Мед и цимет: Комбинација која лијечи многе болести

Ова мјешавина је права ризница љековитих састојака.
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock) -
Лимун и мед (Фото: Gulliver/Thinkstock)

Цимет и мед се с правом налазе при врху листе најздравијих намирница. Ево које здравствене проблеме може да ријеши ова љековита комбинација.

Артритис

У шољи топле воде помијешајте 2 кашичице меда и 1 кашичицу цимета. Добијену течност пијте ​​ујутро и увече. Њена редовна конзумација може смањити болове узроковане хроничним артритисом.

Акне

Помијешајте 3 кашике меда и 1 чајну кашичицу цимета у праху. Добијену смјесу нанесите право на акне. За најбоље резултате, то учините прије спавања и ујутру исперите топлом водом. Понављајте поступак 2 недеље, а резултате ћете примијетити већ након пар дана.

Желудачни проблеми и надутост

Мед и цимет у комбинацији су погодни за отклањање желудачних проблема. Смјесу редовно конзумирајте како бисте смањили болове али и надутост. Мед и цимет прије јела, смањују киселину и помажу да убрзате пробаву.

Кожне инфекције

Мед и цимет лијече проблеме с кожом као што су лишајеви и екцеми. Смјесу цимета и меда нанесите на кожу гдје је дошло до инфекције. Оставите да дјелује око пола сата, а затим уклоните млаком водом.

Холестерол

Двије кашике меда и три кашичице цимета помијешане с 4,5 дцл чаја могу смањити холестерол за 10% у року од 2 сата.

Болести срца

Помијешајте мед и цимет, па оставите у теглу. Конзумирајте намазано на хљеб као укусан и здрав доручак. Осим што је одличан избор за доручак, смањује ниво холестерола и спречава појаву срчаног удара.

Имунолошки систем

Редовно уживање у меду и цимету јача имунолошки систем и штити тијело од бактерија и вируса. Конзумирајте 3 дана по једну кашичицу меда са чајном кашичицом цимета ако сте прехлађени. На тај ћете начин ублажити симптоме прехладе.

Зубобоља

Помијешајте 1 кашичицу цимета и 2 кашике меда, па добијену мјешавину ставите на болни зуб. Поступак можете понављати три пута дневно.

Мршављење

Свако јутро, 30 минута пре доручка, попијте чашу воде с кашичицом меда и пола кашичице цимета у праху. То ће подстаћи пробаву и тиме довести до мршављења.

Умор

У чаши воде помијешајте пола кашике меда и једну кашичицу цимета. Попијте у поподневним сатима када осјетите умор. На тај ћете начин повратити енергију.